A japán kormányfőhelyettes megbánta a nácizást

Vágólapra másolva!
Egy konferencián arról beszélt, hogy Japán is ihletet meríthetne abból, ahogy a weimari köztársaság alkotmányát suttyomban felváltották a náci Németország alkotmányával.
Vágólapra másolva!

Visszavonta csütörtökön Aszo Taro japán miniszterelnök-helyettes azt a nyilatkozatát, amellyel az új alkotmányról szóló vita hevében a náci Németországot állította példaként Japán elé.

Aszo szerint félreértették, mert csak arra akart utalni nyilatkozatával, hogy semmi haszna az új alkotmányról szóló harsány vitának. "Nem szerencsés és nagyon sajnálatos, hogy félremagyarázták a náci rezsimmel kapcsolatos megjegyzésemet" - monda Aszo.

A kijelentés egy konzervatív kutatóközpont által hétfőn szervezett vitán hangzott el. "A weimari köztársaság alkotmányát szép csendesen a náci Németország alkotmányával váltották fel: miért ne merítenénk mi is ihletet ebből a taktikából?" – jelentette ki Aszo Taro, és arról is beszélt, hogy mire a polgárok ráeszméltek, a nácik már megváltoztatták az alkotmányt.

A pénzügyminiszteri tárcát is betöltő Aszo Taronak az év elején azért kellett bocsánatot kérnie, mert felszólította az életük vége felé járókat: haljanak meg "gyorsan", hogy csökkenjenek az egészségügyi kiadások.