Húszéves igét keltett életre a melegekről beszélő Ferenc

Ferenc pápa, World Youth Day, Copacabana
Vágólapra másolva!
Nem kiközösíteni, hanem elfogadni kell a melegeket, mondta Ferenc pápa. A világsajtó forradalmárnak kiáltotta ki, ám a gyakorló katolikusok szerint a szavai csak azért tűnnek újszerűnek, mert a pápák eddig hallgattak a témáról.
Vágólapra másolva!

"Ha egy meleg ember keresi Istent, és jó szándékú, ki vagyok én, hogy megítéljem őt?" - mondta Ferenc pápa egy sajtóbeszélgetésen. Azt is hozzátette, a melegeket teljesen el kellene fogadnia a társadalomnak, még ha az is a keresztény tanítás, hogy a homoszexualitás bűn. "A Katolikus egyház tanítása nagyon jól elmagyarázza ezt. Azt mondja, hogy nem kiközösíteni kellene őket emiatt, hanem integrálni a társadalomba" - fogalmazott a pápa, aki szerint a homoszexuális egyházi emberek bűneit is meg kell bocsátani.

Ezzel a néhány mondattal van tele a világsajtó. "Ferenc pápa a katolikus egyház történetében eddig a legnagyobb lépést tette a homoszexuálisok felé" - lelkendezett például a Hospodarské Noviny cseh lap, a Süddeutsche Zeitung publicistája pedig figyelemre méltónak ítélte az új hangvételt, amelyet ezek a mondatok hoztak az egyház melegekkel kapcsolatos hozzáállásában. A Mi vagyunk az egyház (Wir sind Kirche) nevű német katolikus reformmozgalom szóvivője azt nyilatkozta a Spiegelnek, hogy az egyházfő kijelentése "felszabadító hatást válthat ki, és azt is kell kiváltania valamennyi pap esetében, aki homoszexuális, és ezt mostanáig titkolnia kellett".

Az olasz világi sajtónak is tetszett, amit Ferenc mondott, a Corriere della Sera óriási betűkkel idézte a címlapján, és forradalminak nevezte a nyilatkozatot. "A pápa által felmutatott ítélet nélküli hit fordulatnak számít az egyház történetében" - írta a lap. A La Repubblica szerint Ferenc megteremtette az empátia egyházát.

Elődjénél sokkal bátrabban kommunikál a pápa Forrás: AFP/Luca Zennaro

Az Origónak nyilatkozó magyar katolikusok viszont nem tartják annyira forradalminak vagy különlegesnek ezt a néhány mondatot.

Az egyik, több szempontból a tradicionalista irányzathoz közel álló hazai katolikus közösség vezetője - aki nem szerette volna, ha a neve szerepel a sajtóban, mert nem képviseli az egész katolikus közösséget - azt mondta, sokan vannak, akik az új pápát reformpápának szeretnék látni, és minden megnyilvánulását ilyennek értelmezik. Szerinte tény, hogy a pápa az elődeihez képest szokatlanul közvetlen stílusban kommunikál, de ez nem jelenti azt, hogy például XVI. Benedek hivataloskodó, merev és szűklátókörű lett volna. "Jellemző, hogy a világi média egyáltalán nem vesz tudomást Ferenc pápa prédikációinak kifejezetten, hogy úgy mondjam, szeparatista hangvételéről, amely a jó keresztények körét jelentősen leszűkíti, és egy magasan elkötelezett, elitisztikus, szektoid egyházképet sugall" - tette hozzá.

Szerinte a katolikus egyház álláspontját a homoszexualitással kapcsolatban már régen rögzítették, és ebben nem lesz tartalmi változás, így forradalmi váltás sem várható. Viszont hasznos, ha uralkodóvá válik "a megértés légköre az elhallgatás vagy a kifejezett homofóbia helyett". Az egyház soha nem fogja elfogadni a homoszexuálisok élettársi kapcsolatát, de ez nem jelenti azt, hogy a melegek meg lennének fosztva a lelkipásztori segítségtől - magyarázta.

A melegeket el kell fogadni, de a gyerekek zaklatóit nem, hangsúlyozta a pápa Forrás: AFPTiziana Fabi

Érszegi Márk vatikanológus szerint azoknak a híveknek, akik olvasták a katolikus egyház 1992-ben készült katekizmusát, a pápa szavai biztosan nem okoztak meglepetést. Az ugyanis pontosan ugyanezt fogalmazza meg: a homoszexuális cselekedeteket bűnnek tartja, de az igazságtalan megkülönböztetést elítéli. A bűnös emberekkel, tehát a homoszexuálisokkal szemben is elfogadást és megbocsátást hirdet - mondta Érszegi arra utalva, hogy a pápa szavai tulajdonképpen a katekizmust idézték, amely bátorítja a melegeket, akik nem engednek a hajlamuknak, hanem küzdenek, és Jézus tanítása szerint akarnak élni.

A katolikus egyházban a melegekkel szemben ez a hozzáállás számít mainstreamnek, amelyet éppúgy elfogadnak a konzervatívabb tisztviselők és hívők, mint a progresszívebb irányzatok követői - állította Érszegi. Ebben a kérdésben nincs törésvonal a konzervatívok és a liberálisabb irányzatok között, sőt inkább utóbbiak feszegetnék szívesen a határokat, és ennél megengedőbben viszonyulnának a homoszexualitáshoz.

A vatikanológus szerint Ferenc pápa szavai legfeljebb a kommunikáció szintjén jelentenek újdonságot: "hatásos kijelentés volt, mert a pápák nem erről szoktak elsősorban beszélni". Arra a kérdésre, hogy a hívek egy részét megzavarhatja-e a fejlemény, azt felelte, ez az "egyszerű híveknek" is megmutatja, egyszerű szavakkal, hogy mi a helyes irány. Például azoknak, akik eddig el sem gondolkodtak a témán, legfeljebb annyit gondoltak róla, hogy a homoszexualitás bűn.

Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) vezetője szerint is csak a megfogalmazás és a téma felvetése szokatlan, a mondanivaló viszont - hogy magát a homoszexualitás jelenségét az egyház nem támogatja, az embert viszont igen - egyáltalán nem az. Harrach nem lát különbséget XVI. Benedek és Ferenc teológiai szemléletében, csak a kommunikációjukban. A melegekről szóló mondatok legfeljebb azoknak a híveknek vagy egyháziaknak jelenthetnek gondot, akik eddig sem képviselték hitelesen az egyház álláspontját ebben a témában. A fősodorban már régen nem az igazságot harciasan, profetikusan hirdető irány áll, hanem az elfogadás - tette hozzá.