Egyetemen tanulna a norvég tömeggyilkos

Vágólapra másolva!
Szívesen tanulna politológiát Anders Behring Breivik, a norvég tömeggyilkos. Az oslói egyetem dékánja szerint az elvi lehetősége meglenne rá, de a börtönigazgatónak is rá kellene bólintania, ráadásul Breiviknek még nincs érettségije.
Vágólapra másolva!

Politológiai tanulmányokat kezdene Anders Behring Breivik norvég tömeggyilkos. Norvégiában a bebörtönzöttek számára is adott a lehetőség, hogy felsőoktatásban tanuljanak.

Ole Peter Ottersen, az oslói politológiai kar dékánja megerősítette, hogy a 77 ember lemészárlásáért elítélt Breivik felvette a kapcsolatot az egyetemmel, de hogy valóban folytathat-e tanulmányokat az intézményben, az egyelőre kérdéses.

A dékán szerint megvan rá az elvi lehetőség, hogy egy elítélt tanulhasson, de a keretfeltételeket a börtönigazgatók határozzák meg. A raboknak tanulási engedély esetében is tilos a bejárás az egyetem épületébe, mert az biztonsági aggályokkal járna.

Breivik ugyanakkor nem fejezte be a középiskolát, ami meggátolja abban, hogy bármilyen felsőoktatási intézményben tanulmányokat kezdjen. Arra viszont van lehetősége, hogy távoktatásban egyes tárgyakat elvégezzen. A hír hallatán több egyetemi oktató is közölte, a tömeggyilkossal való személyes érintkezés minden formáját elutasítják.

A szélsőségesen jobboldali, iszlámellenes nézeteket valló Breiviket 21 év börtönre ítélték, miután 2011-ben az oslói kormányszékház közelében autóba rejtett pokolgépet robbantott, majd Utöya szigetén gépfegyverrel mészárolt le táborozó fiatalokat.