Egy kattintás, és az emailünket olvassa az amerikai nemzetbiztonság

Vágólapra másolva!
Email, csevegés a Facebookon, böngészés - ezeket egy óriási adatbázisba gyűjti az amerikai nemzetbiztonság, és egy a kiszivárgott dokumentumokban bemutatott programmal könnyen olvashatják az elemzők. Igaz, pár száz terrorista már fennakadt a hálón.
Vágólapra másolva!

Szinte bármit, amit az interneten csinál a felhasználó, látható az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) számára - derült ki a Guardian birtokába került dokumentumokból, amelyek részletesen bemutatják, hogyan működik az adatokat gyűjtő program.

Edward Snowden, a nemzetbiztonság korábbi dolgozója robbantotta ki a megfigyelési botrányt, mivel kiderült, az USA lehallgatja egyes emberek beszélgetéseit (Snowden kalandjait a moszkvai reptéren itt követheti). A Guardian szerint Snowden korábban arról beszélt, hogy "ülök az asztalomnál, és képes vagyok bárkit lehallgatni: téged, a könyvelődet, a szövetségi bírót vagy akár az elnököt". A kijelentést az ellenzéki republikánusok is támadták, a hírszerzési bizottság republikánus elnöke egyenesen azt állította, Snowden hazudik. "Képtelenség, hogy meg tudná tenni azt, amiről állítja, hogy képes" - mondta.

Az XKeyscore nevű programot bemutató, szigorúan titkos oktatócsomag azonban alátámasztja Snowden állításait, mert megmutatják, hogy a nemzetbiztonsági elemzők hogyan tudják felhasználni az óriási adatbázist egy egyszerű keresővel. A lekéréshez a program nem kér semmit, a keresést nem felügyeli sem a bíróság, sem az NSA vezetői.

Az egyik dokumentumban az olvasható, hogy a program "szinte mindent, amit egy tipikus felhasználó tesz az interneten" képes rögzíteni. Ebben benne vannak az emailezések, a felkeresett honlapok, a keresett kifejezések és még az úgynevezett metaadatok is (ezek nem a tartalmat jelentik, hanem email esetében például azt, hogy milyen címről milyen címre ment a levél, vagy hogy mikor). Az elemzők az élő internethasználatot is megfigyelhetik.

A Guardian azt írta, az amerikai törvények szerint amerikaiakat csak külön erre vonatkozó engedéllyel lehet megfigyelni, ugyanakkor amerikaiak külföldiekkel való kommunikációjának megfigyeléséhez nincs szükség ilyen engedélyre. Engedély ide vagy oda, az XKeyscore program képes arra, hogy akár amerikaiak beszélgetéseit, levelezését is megfigyeljék.

A sokmillió internetező óriási mennyiségű adatot jelent, ezeket egy hatalmas adatbázisban rögzítik. A program segítségével ebben az adatbázisban sokféle módon lehet keresni, például név, telefonszám, IP-cím, nyelv, böngésző vagy akár kulcsszó alapján. Le tudják hívni a Facebookon folytatott csevegéseket is csupán azzal, hogy beírják a Facebook-felhasználónevet és az időintervalluumot.

Az NSA dokumentumai szerint 2008-ig 300 terroristát fogtak el ennek a programnak a segítségével.