Újabb 5 százalékos rezsicsökkentés Bulgáriában

Vágólapra másolva!
A korábbi 7 százalékos csökkentés után most 5 százalékkal csökkentik a rezsit Bulágriában. Az üzleti szféra berzenkedik, az emberek pedig újabb csökkentést, és a kormány lemondását követelik. 
Vágólapra másolva!

Bulgáriában átlagosan 5 százalékkal csökkentik a lakossági áram árát augusztustól, részeként a nemrég hatalomra került szocialisták azon ígéretének, hogy mérséklik az embereket sújtó energiaköltségeket.

Az illetékes állami hatóság jóváhagyását azonnal élesen bírálta az üzleti élet, azt állítva, hogy az intézkedés tovább rontja az amúgy is gyenge lábakon álló áramtermelő és szolgáltató cégek pénzügyi helyzetét.

Idén ez a második áramdíj csökkentés Bulgáriában, márciusban átlagosan 7 százalékkal mérsékelték az elektromos energia árát. Az intézkedést azután hozták, hogy országszerte tüntetéseket tartottak a magas közüzemi díjak elleni tiltakozásul, ami közel egy hónappal később az akkor kormányzó GERB nevű jobbközéppárt bukását okozta.

Bulgáriában június közepe óta újra emberek ezrei vonulnak utcára országszerte a politikai elitből való kiábrándultság, a korrupció és a növekvő szegénység miatt, és követelik az azóta a szocialisták által vezetett kormánykoalíció lemondását és új választások kiírását.