Telefonált a spanyol vonatkatasztrófát okozó mozdonyvezető

Vágólapra másolva!
Egyik munkatársával beszélgetett Fransisco Garzon, mikor kisiklott a vonat.
Vágólapra másolva!

Telefonált Fransisco Garzon, a spanyolországi Santiago de Compostelánál történt vasúti szerencsétlenség mozdonyvezetője akkor, amikor a vonat kisiklott - derült ki a nyomozás során, amikor kinyitották a vonat feketedobozát. A mozdonyvezető a vasúttársaság egyik munkatársával beszélgetett - írja a BBC. A bíróság 79 rendbeli, gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolta meg a mozdonyvezetőt.

Az 52 éves Francisco Garzont kétórás kihallgatás után helyezték szabadlábra vasárnap éjjel. A 79 ember halálát okozó vonatszerencsétlenségben érintett férfi szabadon engedésének feltétele az volt, hogy leadja útlevelét és meghatározott időközönként jelentkezik a bíróságon. Garzont a szerdai baleset után vette őrizetbe a spanyol rendőrség.

Az eddigi vizsgálatok azt bizonyították, hogy a Madridból érkező szerelvény mindössze négy kilométerre a Santiago de Compostela-i pályaudvartól túl későn fékezett egy rendkívül éles kanyarban. A sebességét tekintve a hagyományos és a szupergyors közötti, úgynevezett hibridvonat egy nagysebességű közlekedésre alkalmas vonalon haladt óránkénti 190 kilométerrel, noha az adott szakaszon 80 kilométeres sebességkorlátozás volt érvényben.