A lázadó pápának az ateistákhoz is van jó szava

ferenc pápa
Vágólapra másolva!
Radikálisnak, kiszámíthatatlannak mondják a sajtóban a sok liturgikus külsőséggel látványosan szakító Ferenc pápát, rendtársai szerint azonban végső soron a folyamatosságot képviseli. Ferenc egyszerre igyekszik újraéleszteni a hitet és megreformálni a Vatikánt, de a folyamatot nem ő kezdte. Az átalakítás nem lesz fájdalommentes, de a hívekre és a rendjére nagyban támaszkodhat.
Vágólapra másolva!

Két anekdota is kering Rómában Ferenc pápa megválasztásával kapcsolatban. Az egyik szerint azért telt el hosszúnak tűnő idő - körülbelül húsz perc - a megválasztása és bemutatkozása között a Szent Péter-bazilika erkélyén, mert vitatkozott a pápai szertartóval, mivel nem akarta felvenni az ilyenkor szokásos liturgikus kellékeket. Erre semmilyen bizonyíték nincs, csak egymással viccelődtek a pápára várók - mondta az Origónak Patsch Ferenc, Rómában dolgozó jezsuita szerzetes.

A másik történet inkább egy belterjes poén, amelyet az új pápa első időszakában meséltek egymásnak a katolikusok. A történet lényege egy latin kifejezés. Amikor kezdődik a pápaválasztás, azokat a bíborosokat, akik bent tartózkodnak a Sixtus-kápolnában, de nincs szavazati joguk, felszólítják a távozásra. "Extra omnes" (mindenki távozzon), szól a latin utasítás. Patsch Ferenc szerint a pápa első intézkedései után az terjedt el, hogy első enciklikájának is Extra omnes lesz a címe, ami azoknak szól majd, akik nem valók a Vatikánba, az egyházba.

A két történet jól példázza a pápa eddigi tevékenységét, és azt is, hogy mit várnak tőle. Az első arra utal, hogy sallangmentesen, tisztán szeretné megélni és átadni a hitet. Ennek számtalan jelét mutatta azóta is. Megválasztása után például nem áldást osztott a híveknek, hanem azt kérte, imádkozzanak érte, és a pápai limuzin helyett minibusszal ment vissza a szállására. Nem visel pápai ékszereket, csak egy egyszerű keresztet. A pápai lakosztály helyett egy egyháziaknak fenntartott vendégházban lakik, együtt reggelizik a személyzettel és a többi vendéggel, szabadon beszélgetve velük, és minden eddigi szokással ellentétben a liftbe is a többi vendéggel együtt száll be. Soha nem nagyzolós pápai megszólítással emlegeti magát, mint például Krisztus földi helytartója, hanem csak Róma püspökeként.

Ferenc pápa fiatal elítéltek lábát mossa a Casal del Marmo ifjúsági börtönben Rómában Forrás: AFP/Osservatore Romano

Nem tiszte megítélni

De nemcsak a külsőségekben érezhető, hogy másként működik, mint elődjei. Elítéli a pénzkultuszt, az európai megszorítások okozta szenvedéstől kezdve a kizsákmányoló bangladesi ruhagyárakon át a maffiáig. Mosta lábát nőnek és férfinak, muszlimnak és katolikusnak egyaránt, ami a nagycsütörtöki szertartások történetében példa nélküli, sőt egyesek szerint sokkoló dolog. Mindig van jó szava az ateistákhoz is, és nem veti el az ő megváltásuk lehetőségét sem, ha elkötelezettek a szegények megsegítésében. A legutóbb azzal keltett figyelmet, hogy kijelentette, nem az ő tiszte megítélni a homoszexuálisokat.

Feltűnő gesztusai miatt a sajtóban előszeretettel emlegetik radikálisként, vatikáni lázadóként, kiszámíthatatlanként. "Évszázadok óta ő a legkiszámíthatatlanabb pápa. Veszélyesen kiszámíthatatlan, főleg azok számára, akik a status quo megőrzésében érdekeltek az eklézsián" - olvasható például a kanadai Macleans magazin összeállításában.

Ami a pápai életvitelt illeti, valóban radikális a változás, a pompa lebontásában nagyon messze elment - mondta az Origónak Jakab Attila egyháztörténész. Jakab szerint a gesztusok mind markáns jelzések, és a pápákra felületesen odafigyelők számára valóban kiszámíthatatlannak tűnik, de valójában következetes. Következetesen ugyanaz a Jorge Mario Bergoglio jezsuita szerzetes maradt, akit néhány évtizeddel korábban pappá szenteltek.

Fogaskerekek között

Patsch Ferenc jezsuita szerzetes szerint "a pápa nagyobb fogaskerekek között él ahhoz, hogy túl radikális lehessen, de kétségtelenül emberközeli, akivel könnyű azonosulni, felmutat olyan értékeket, amelyeket az elődei nem tudtak, mert nem voltak elég szabadok". Ferenc pápa működésében nagyon világosan átjönnek a jezsuita hagyományok, ez adja a belső szabadságot. "Nagy jelentősége van, ezután nem lehet olyannak lenni, mint az elődei."

Ferenc pápa a Copacabanán Forrás: AFP/Luca Zennaro

"Nem kell nagy ideológiát tenni mögé" - értékelte a pápai gesztusokat Kálmán Peregrin ferences rendi szerzetes. Olyan pápáról van szó, aki más világból érkezett: latin-amerikai, és ebből fakadnak inkább a stíluskülönbségek az elődeihez képest. "Hosszú időn át európai elődjei voltak, akiknek a protokolláris kötöttségek nem voltak annyira elviselhetetlenek, mint egy latin-amerikai számára" - mondta. A szerzetes szerint ugyanakkor szinte bármelyik pápára lehet mondani, hogy kiszámíthatatlan, példaként pont XVI. Benedeket említette, aki saját akaratából mondott le.

Valóra váltja

Bármennyire is másnak tűnik azonban Ferenc pápa az elődjeihez képest, azt minden megkérdezett hangsúlyozta, hogy valójában a folyamatosságot képviseli. Elődje, XVI. Benedek "nagy fegyelemmel, csöndes, nyugodt átmenetet képviselt, teológiailag előkészítette a missziós tevékenységet, hogy ez hitből fakadó cselekedet legyen", és az alapozás után "olyan pápa van, aki konkrét gesztusokban valóra váltja ezt" - mondta Kálmán Peregrin.

Jakab Attila szerint ezt támasztja alá, hogy Ferenc pápa első enciklikája - páratlan módon - elődjével közösen íródott: a Benedek által előkészített szöveget Ferenc alakította készre. Az enciklika alapvetően a hitről szól, hogy vissza kell térni ahhoz, ami az egyház létének az értelme: a názáreti Jézus örömhírének a hirdetése. "Közös üzenetük, hogy nem politizálni kell, az egyháznak nem feladata, hogy gazdasági vállalkozást irányítson, a társadalmat szervezze. Kovásznak kell lenni a saját környezetében és a világban" - mondta az egyháztörténész.

Extra omnes

A második történet példázata az utóbbi években sok botrányt megélt egyház és a Vatikán átalakítását, de a konkrét lépések majd csak ősszel, október után várhatók. Ekkor tanácsoznak először annak a nyolcfős bíborosi testületnek a tagjai, akiket az egyházi bürokrácia reformálásának feladatára nevezett ki a pápa. A világ minden kontinenséről érkezett, zömében az eddigi bürokrácián kívül álló - csak egy vatikáni bíboros van köztük - csapat több tagja Ferenchez hasonlóan egyszerű papként kezdett, és korábban keményen kritizálták a Vatikánt.

Forrás: AFP/Luca Zennaro

Köztük van a korábban szexuális visszaélésekkel fertőzött egyházmegyéket megtisztító Sean Patrcik O'Malley kapucinus szerzetes, bostoni érsek, valamint George Pell sydneyi érsek, aki Vatikán leghangosabb kritikusa volt a pápaválasztás előtti konklávékon. Ezeken a megbeszéléseken szó esett arról, hogy a vatikáni főtisztviselőket - a visszaéléseket megelőzendő - határozott időre nevezzék ki, hogy ne válhassanak karrierbürokratákká, és hogy átláthatóvá tegyék a Vatikán homályos pénzügyeit.

Ennek rendezésére már történtek lépések. Jakab Attila szerint a legmarkánsabb gesztus az APSA - az Apostoli Szék Vagyonkezelősége - vezetőjének a letartóztatása volt. (Erről itt olvashat bővebben.) Az, hogy egy ilyen magas rangú vatikáni tisztviselőt letartóztathatott az olasz ügyészség, "azt jelenti, valami nagy változás van a Vatikánban". Ferenc pápa igyekszik majd valamilyen mértékben elkülöníteni a Vatikánváros mint politikai entitás vezetését, illetve a komplex problémákkal küzdő világegyház irányítását - mondta az Origónak. Ezt az átalakítást azonban nem ő indította, Kálmán Peregrin szerint az ezzel kapcsolatos intézkedések megkezdett folyamatok továbbvitelei voltak.

A legütőképesebb hadigépezet

Ferenccel van esély arra, hogy megújuljon az egyház, és a pápaság is, de ez attól is függ, mennyi ideje lesz, milyen formában lesz lehetősége végrehajtani az esetleges személycseréket. Ezek járhatnak markánsabb konfliktusokkal, frusztrációkkal. "A magas polcról leesni általában hatalmas puffanással szokott járni." Ferencnek azonban minden esélye meglesz arra, hogy keresztülvigye, amit akar. Életvitelét tekintve hiteles, kikezdhetetlen, mögötte van a jezsuita rend, az egyház "legütőképesebb hadigépezete", akik mindig érezték az idők jelét, és akiknek magas szintű teológiai tudása, a világra és a világ problémáira való érzékenysége rendkívül erőteljes egyház- és pápahűséggel párosul.

Ha Ferenc pápának lesz is konfliktusa a konzervatívabb irányzatokkal - volt már, aki kritizálta, ahogy újabban a pápai misék mennek -, "a teológiailag műveltebbek, az intelligensek pozitívan értékelik" - mondta Jakab Attila. Patsch Ferenc szerint a szokások megváltoztatása sokakba hozhat feszültséget, de ez valamilyen "éltető feszültség, felkavarodik az állóvíz, újat hoz, életet ad". Sokan olyasvalakit vártak, aki képes Jézus tanítását felragyogtatni, erre éhes a világ. "Sok kolléga nem bír úgy még képeket sem nézni róla, hogy ne jöjjön a könnye."

Hívők tömegei a Copacabanán Forrás: AFP/Christophe Simon

Kálmán Peregrin szerint Rómában azt mondják, több a gyónó, elér az emberekhez az üzenet, aminek oka az lehet, hogy a pápa a konkrét ügyekből tekint az egyetemes távlatok felé, míg elődei stílusát inkább az jellemezte, hogy az általános irányelvek, helyzetek felől közelítették meg a konkrét ügyeket. "A mai embernek pillanatnyi benyomásokra van szüksége, a legtöbben ezek hatására jutnak el az élet egészét átfogó istenismerethez."

Patsch Ferenc szerint Ferenc lelkipásztor pápa, akire nagy szüksége volt az egyháznak. Sokan vélik úgy, hogy ugyanabban a ligában játszik, mint Teréz anya és Páter Pio. Szentnek tartják, nagy a népszerűsége, és boldogok a kegytárgyárusok is, mert megsokszorozódott a forgalmuk.