Csalhatott a német parlament elnöke

Vágólapra másolva!
Plágiumgyanúba keveredett a német alsóház, a Bundestag elnöke.
Vágólapra másolva!

Plágiumgyanú árnyéka vetül Norbert Lammertnek, a Bundestag - a német parlament alsóháza - elnökének doktori dolgozatára – írja a Die Welt című német lap.

A lammertplag.wordpress.com oldalon álnéven publikáló szerző 42 oldalon talált gyanús szövegrészeket a 224 oldalas doktori dolgozatban. Lammert azt a látszatot kelti, hogy ismeri a tárgyalt műveket, pedig csak másodlagos forrásokból merít forrásmegjelölés nélkül. Ezt bizonyítja, hogy szövegében kimutathatók a másodlagos irodalomban előforduló tárgyi tévedések - ismertette a Die Welt az elemzés készítőjének véleményét.

Norbert Lammert, a konzervatív CDU politikusa a lapnak hangsúlyozta: legjobb tudása szerint dolgozott és tiszta a lelkiismerete. Meggyőződése szerint dolgozata megfelel a tudományos elvárásoknak, de amint értesült a munkájáról készült elemzésről, azonnal felkérte a bochumi Ruhr Egyetemet - ahol 1975-ben megszerezte doktori címét -, hogy vizsgálják ki az ügyet.

Lammert A párton belüli akaratképzés helyi szervezeti struktúrái - Esettanulmány egy Ruhr-vidéki CDU-alapszervezet példáján keresztül című dolgozatával a társadalomtudományok doktora címet szerezte meg a bochumi egyetem társadalomtudományi karán. A művet 1976-ban kiadta a CDU-hoz közel álló Konrad Adenauer Alapítvány.

Az utóbbi években több német politikust fosztottak meg doktori címétől, köztük az Angela Merkel vezette konzervatív-liberális kormány két tagját. Karl-Theodor zu Guttenberg volt védelmi miniszter 2011-ben mondott le a doktori dolgozatával kapcsolatban felmerült és időközben beigazolódott plágiumgyanú miatt. Anette Schavan oktatási és kutatási miniszter pedig idén februárban távozott, miután plagizálás miatt visszavonták az 1980-ban szerzett doktori címét.

Magyarországon Schmitt Pál köztársasági elnök mondott le tavaly, miután plágiumgyanúba került.