Burkás szuperhős harcol a pakisztáni lányiskolákért

Pakisztáni gyerekek nézik a TV-ben a Burka Avanger c. rajzfilmet
Vágólapra másolva!
Augusztus elején kerül a pakisztáni Geo TV műsorára az ázsiai ország első animációs sorozata, a Burkás Bosszúálló, melyben egy fiatal tanárnő és szuperhős alteregója küzd a lányiskolákat bezáró gonosztevőkkel. A készítők célja, hogy példát mutassanak a pakisztáni lányoknak és felhívják a figyelmet a tanulás fontosságára.
Vágólapra másolva!

A Pakisztán északnyugati részében lévő lányiskolák nehéz helyzetben vannak, az e vidéken nagy hatlommal bíró tálibok ugyanis nem értenek egyet azzal, hogy a nőknek szükségük van oktatásra, sokszor az utcán bántalmazzák az iskolába igyekvő lányokat, tavaly nem egy esetben savval öntötték le őket. Az elrettentés hatása jól látható: az UNESCO statisztikái szerint 2009-ben az országban élő nők kevesebb mint fele tudott csak olvasni.

Ezért érezhette úgy az egyik legnagyobb pakisztáni popsztár, Haroon Rashid, hogy az ázsiai országnak nagy szüksége lehet egy olyan példaképre, aki nemcsak kiáll a lányok jogaiért, de képes is közérthetően elmagyarázni, miért fontos az oktatáshoz való jog. A Burka Avenger, azaz a Burkás Bosszúálló eredetileg csak egy okostelefonokra fejlesztett játék lett volna, Haroon és csapata azonban a játékhoz készített rövid animált reklámot nézve úgy döntöttek, a hősnő egy teljes tévésorozatot is megérdemel.

A mese cselekménye nem túl bonyolult, egy Jiya nevű fiatal tanárnő száll szembe a lányiskolát bezárni akaró, teszetosza, turbános rosszfiúkkal, akik nemcsak viccesen bénák, de szerencsére sokkal könnyebben legyőzhetőek az igazi, iskolákat robbantó tálib fegyvereseknél.

Jiya fő harceszköze egyébként nevelőapjától tanult, speciális karatetudása, mely lényegében abból áll, hogy könyvekkel, ceruzákkal és tollakkal dobálja marcona ellenfeleit. A Burkás Bosszúálló mellett három iskolás gyereké, egyikük házikecskéjéé, a képzeletbeli észak-pakisztáni Halwapur város korrupt polgármesteréé és a gonosz Baba Bandooké a főszerep.

Haroon saját zenéket is írt a filmhez, a Lady in Black című dal klipje alább megtekinthető.

Az első pakisztáni animációs sorozatot, mely az első pakisztáni szuperhősről szól, augusztus elején kezdi majd urdu nyelven sugározni a pakisztáni GEO TV. Az indító epizódot már bemutatták egy iszálámábádi SOS gyermekfalu lakóinak, az árvák visszajelzései pedig igen pozitívak voltak, az AP híradása szerint sokat nevettek a sorozaton és motivációt is nyertek a Burkás Bosszúálló kalandjaiból.

De miért a burka?

A sorozatot – bár még nem is játssza a tévé – már így is sok támadás érte. Hogy a táliboknak és támogatóiknak miért nem tetszik a sztori, talán nem kell hosszan magyarázni. Furcsamód azonban nem csak ők, hanem a tálibok hatalma ellen felszólaló aktivisták és nyugatos politkusok sem feltétlenül elégedettek a történettel. Ők azt nehezményezik, hogy Jiya burkában osztja az igazságot, holott ez a ruhadarab épp a konzervatívok kedvelt viselte és a tálibok is azt szeretnék elérni, hogy használata országszerte kötelező legyen.

Pakisztáni árvák nézik az új mesét. Forrás: AFP/Asif Hassan

Jogvédők ezért Haroon szemére vetik, hogy sorozata a nemes cél ellenére azt sulykolja majd a pakisztáni kislányokba, hogy az életben csak burkában lehet komoly eredményeket elérni, és hogy a mese megkedvelteti majd a burkát az ország liberálisabb neveltetésű gyerekeivel is.

Az énekes több interjújában kitért a Burkás Bosszúállót ért vádakra. A Guardian riporterének azt mondta, hogy a burka a sorozatban messze nem az elnyomás szimbóluma, Jiya egyszerűen azért használja, hogy titokban tarthassa személyazonosságát. Ráadásul a sorozatban látható burka inkább hasonlít egy japán nindzsa, mint egy konzervatív pakisztáni nő ruházatára. Az viszont könnyen lehet, hogy a burkát, mint ruhadarabot, de nem mint a tálibok nézeteinek szimbólumát, a Burkás Bosszúálló – már ha sikeres lesz – népszerűsíteni fogja.