Ferenc pápa: Ki vagyok én, hogy elítéljem a melegeket?

Vágólapra másolva!
Ferenc pápa nyolcvanperces interjút adott vatikáni újságíróknak brazíliai útja után a hazafele tartó repülőúton, és a melegek mellett más, eddig óvatosan kezelt kérdéseket is érintett. A nőknek nagyobb szerepet adna az egyházban, a társadalmat pedig arra buzdítja, fogadják el a melegeket.
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa a Brazíliából hazafele tartó repülőgépen újságíróknak azt mondta: "Ha egy meleg ember keresi Istent, és jó szándékú - ki vagyok én, hogy megítéljem őt?" - írja a BBC. A pápa az úton nyolcvanperces interjút adott a vele utazó több mint hetven olasz és külföldi újságírónak. A példátlan beszélgetés alatt az újságírók szabadon kérdezhették a pápát, és ő is szabadon válaszolt. Ferenc arról beszélt, hogy a melegeket teljesen el kellene fogadnia a társadalomnak, még ha az is a keresztény tanítás, hogy a homoszexualitás bűn.

Ferenc pápa kiszáll a repülőgépből a római Ciampino repülőtéren 2013. július 29-én Forrás: MTI/AP/Riccardo De Luca

"A Katolikus Egyház tanítása nagyon jól elmagyarázza ezt. Azt mondja, hogy nem kiközösíteni kellene őket emiatt, hanem integrálni a társadalomba" - mondta a pápa, aki szerint a homoszexuális egyházi embereknek meg kell bocsátani a bűneiket. Azt is mondta, hogy a sajtó gyakran ír az egyház tagjainak fiatalkori félrelépéseiről, de ezek nem mindig bűnök. Bűncselekmény viszont a kiskorúakkal szembeni szexuális visszaélés.

De azt is megjegyezte, hogy elítéli azt, amit ő a melegek lobbizásának nevezett. "Nem az a baj, ha valakinek ilyen az irányultsága. Testvéreknek kell lennünk. A probléma az, ha valaki lobbizik ezzel az irányultsággal - pont mint ahogy a politikai lobbik, a szabadkőműves lobbik meg az összes többi lobbi csinálja. Ez a probléma" - mondta. (Nemrég arról beszélt, hogy a Vatikánban is van meleglobbi.)

Elérkezett a könyörületesség ideje

A repülőúton más kérdések is szóba kerültek, így a női papság kérdése is, amiről Ferenc azt mondta, hogy az egyház nemet mondott rá, "ez az ajtó zárva van", de a nők szerepét nem kellene behatárolni. "Nem korlátozhatjuk a nők egyházi szerepét arra, hogy ministránsok legyenek, vagy a jótékonysági akciókat irányítsák, ennél többre van szükség" - mondta.

Ferenc pápa szólt a külön élőknek és elváltaknak az egyházba való visszafogadásáról is, azt hangoztatva, hogy velük szemben elérkezett a könyörületesség ideje.

Szóba került a vatikáni bank is, amelyről azt mondta, hogy még nem döntött az esetleges átalakításáról. Azt mondta, a bank szerepének átvizsgálására kijelölt bizottság véleményében bízik: "nem tudom, mi lesz az IOR-ból, de akármi is legyen, fontos, hogy átlátható és becsületes legyen".

Hozzá kell szokni a normális élethez

Az újságírók kérdezték Ferencet az általa elindított reformokról is, amelyekről a pápa azt mondta: lehet, hogy ezeket egyesek ellenzik, de ő nem vett észre nagy ellenállást. "A kúriában is vannak szentek, és vannak itt olyanok is, akik nem annyira szentek" - tette hozzá. Nunzio Scaranóval, az Apostoli Szék Vagyonkezelőségének (Apsa) júniusban letartóztatott tagjával kapcsolatban - aki húszmillió eurót próbált Svájcból Olaszországba csempészni - Ferenc pápa úgy fogalmazott: Scarano sem szent.

Szóba került az egyszerű életvitele is. A márciusi megválasztása óta az apostoli paloták helyett a Szent Márta-házban lakó pápa elmondta, képtelen arra, hogy egyedül éljen a vatikáni palotákban. "Lelkileg nem bírnám". Ferenc pápa azt is elmondta, meglepte, hogy akkora sajtóvisszhangot kapott az a fekete táska, mellyel július 22-én Rómában felszállt a Rióba induló repülőgépre. "Nem az atombomba kódja volt benne, hanem a bibliám és a borotvám. Hozzá kell szoknunk ahhoz, hogy normális életvitelünk legyen" - mondta.

A riói látogatása alatti biztonsági problémákat illetően a pápa kijelentette, hogy őrültségnek tartotta volna a népet elválasztani püspökétől. "Ha ezt nevezzük biztonságnak, akkor vegyük úgy, hogy én a másik őrültséget választottam" - fogalmazott arra utalva, hogy minden biztonsági figyelmeztetés ellenére minél közelebb akart kerülni a hívőkhöz.

A fiatalok csodálatosak

A római katolikus egyházfő a XXVIII. Katolikus Ifjúsági Világtalálkozón vett részt Rio de Janeiróban, ahol az utolsó miséjén hárommillióan vettek részt. Elutazása előtt egy brazil tévének is adott egy - pápától nagyon szokatlan - interjút, amit ottani idő szerint vasárnap éjjel adtak le, nem sokkal azután, hogy Ferenc elindult Rómába.

Az interjúban arról is kérdezték, hogy érezte magát, amikor nem sokkal érkezése után a sofőrje rossz felé kanyarodott, a kocsiját pedig körbevette a tömeg. "Nem aggódtam. Tudom, hogy senki nem hal meg a maga ideje előtt" - mondta erre. Kérdezték a brazil tüntetésekről is. "A fiatalok alapvetően non-komformisták, és ez csodálatos. Fontos, hogy hallgassunk a fiatalokra, hogy lehetőségek adjunk nekik, hogy kifejezzék magukat, és figyelni arra, hogy ne manipulálják őket" - mondta.

Kérdezték az egyszerű életviteleléről és arról a kis kocsiról is, amit használ, amire azt mondta, nem hiszi, hogy jó példa lenne, ha egy papnak a legújabb vagy legmárkásabb autója lenne. "Jelenleg azt hiszem, Isten több egyszerűséget kér tőlünk" - mondta.