Újra fellángol a brit-spanyol ellentét Gibraltár státusza miatt

Vágólapra másolva!
Újra fellángol a Gibraltár hovatartozásával kapcsolatos brit-spanyol ellentét. 1969-ben kis híján háborúhoz vezetett a krízis.
Vágólapra másolva!

Erőteljes hangon tiltakozott vasárnap a brit kormány Spanyolországnál, miután a spanyol hatóságok a hétvégén a forgalom szigorú ellenőrzésébe kezdtek a gibraltári határon, és az utazóknak - köztük rengeteg turistának - hosszú órákat kellett várakozniuk a hőségben.

A londoni külügyminisztérium vasárnap esti bejelentése szerint William Hague brit külügyminiszter személyesen hívta fel telefonon spanyol kollégáját, és "súlyos aggodalmainak" adott hangot a brit terület és Spanyolország közúti határátkelőinél kialakult helyzet miatt.

Mindemellett a madridi brit nagykövet is tiltakozást jelentett be a spanyol külügyminisztériumnál, és a brit külügyminisztérium vasárnap Spanyolország londoni nagykövetének is jelezte Nagy-Britannia tiltakozását.

A Gibraltárral kapcsolatos kétoldalú viszály hirtelen újbóli fellángolásának előzményeként a gibraltári önkormányzat jelentette Londonnak, hogy a spanyol hatóságok szándékosan akadályozni kezdték a határforgalmat, és az utazóknak esetenként hat órát kell várakozniuk az átkelésre.

A beszámoló szerint a hőségben veszteglő járműsorban többen rosszul lettek; egy spanyol állampolgárt például mellkasi fájdalmakkal kellett kórházba szállítani.

A vitatott hovatartozású terület körül időről időre fellángolnak az indulatok a két ország között. A múlt hónap végén személyesen David Cameron brit miniszterelnök tiltakozott Mariano Rajoy spanyol kormányfőnél, miután a spanyol parti őrség egyik hajójáról állítólag rálőttek egy jetskiző brit állampolgárra, aki a gibraltári partok előtt, brit területi vizeken közlekedett járművével.

Néhány évvel ezelőtt a spanyol kormány kitiltotta a spanyol kikötőkből azokat a hajókat, amelyek előzőleg a brit fennhatóság alatt lévő dél-spanyolországi terület kikötőjében is megálltak.