Izrael 104 palesztin foglyot enged szabadon

Vágólapra másolva!
104, rég börtönben lévő palesztin fogoly szabadonbocsátásáról döntött az izraeli kormány. A megbékélést segítenék ezzel.
Vágólapra másolva!

Az izraeli kabinet vasárnapi ülésén jóváhagyta 104, régóta börtönben lévő palesztin fogoly szabadon engedését, hogy ezzel is segítse a béketárgyalások újraindítását.

A szabadonbocsátás négy szakaszban történik majd, több hónapra elnyújtva, és minden egyes szakasz előfeltétele a béketárgyalásokon való előrehaladás.

Az izraeli kormány heves vita után hozta meg a döntést. A tanácskozás eleve egy óra késéssel kezdődött, mert Benjámin Netanjahu miniszterelnök biztos akart lenni abban, hogy a kormánytagok támogatják a lépést. Végül 13-7 arányban szavazták meg a döntést, ketten tartózkodtak. Állítólag a Netanjahu vezette Likud két minisztere is a szabadon engedés ellen szavazott.

Egy palesztin lista szerint olyan foglyokról van szó, akik eddig 19-30 évet ültek, méghozzá izraeliek elleni véres merényletekben való közreműködésért. A hivatalos listát egyelőre nem hozták nyilvánosságra.