Erdőtüzek görög és spanyol szigeteken

Vágólapra másolva!
Az Európa-szerte tomboló hőség miatt több dél-európai szigeten is erdőtüzek pusztítanak. Mallorcán már egy egész falu lakosságát kellett kitelepíteni.
Vágólapra másolva!

Erdőtüzek pusztítanak a nagy hőség miatt a görögországi Kréta és Rodosz, valamint a Spanyolországhoz tartozó Mallorca szigetén.

A görög tűzoltóság szóvivője vasárnap arról számolt be, hogy sikerült "részben" lokalizálni az erdőtüzet Krétán a meszarászi síkságon, de a tűzoltók még mindig több autóval és egy helikopterrel oltanak. A tűz nagy károkat okozott a sziget mezőin és szántóföldjein, csupán néhány kilométerre Phaisztosztól, az ókori minószi kultúra egyik legfontosabb lelőhelyétől.

Rodoszon még nem sikerült megfékezni a szombat óta tomboló lángokat. Óránként majdnem 40 kilométeres szél is fúj, s a tűz már fenyőerdők jelentős területeit perzselte föl. Közel 180-an - a tűzoltókon kívül katonák és önkéntesek - küzdenek a lángokkal, amelyek a közeli Vati falut is fenyegették, de ott "nem estek károk" a szóvivő elmondása szerint.

A Spanyolországhoz tartozó Mallorca nyugati részén viszont a nagy és terjedő erdőtüzek miatt egy egész községet kitelepítettek a vasárnapra virradó éjjel: Estellencsből mintegy 700 embernek kellett távoznia, őket biztonságos helyre vitték - közölte a Baleár-szigetek kormányzata. A tűzoltóság, a polgári védelem és a hadsereg körülbelül 370 tagja, valamint 24 repülőgép és helikopter vett részt vasárnap a tűz elleni harcban. Szombat esti jelentések szerint Andratx és Estellencs körül legalább 1600 hektárnyi fenyőerdő megsemmisült.