Kirúgnák Új-Zélandról a kövér szakácsot

Vágólapra másolva!
Elutasították a hatóságok Albert Buitenhuis dél-afrikai séf munkavállalási engedélyének megújítását, mert túl súlyosnak tartják. Pedig a férfi 30 kilogrammot leadott a hat év alatt, amióta ott él, és eddig egyszer sem okozott problémát súlya a hivataloknál.
Vágólapra másolva!

Kövérsége miatt szeretnék kiutasítani Új-Zélandról Albert Buitenhuis-t. A dél-afrikai születésű, 130 kilogrammos séfnek "nem elfogadható az egészségi állapota" az új-zélandi hatóságok szerint.

Buitenhuis és felesége hat éve költözött az ország déli szigetén fekvő Chistchurchbe. Munkavállalási engedélyüket mindeddig különösebb gond nélkül meg tudták újíttatni. Most májusban azonban a hivatalban elutasították hasonló kérelmüket a férfi túlsúlyos voltára hivatkozva. Felesége nem érti a lépést, mivel korábban ez nem volt probléma, holott férje még súlyosabb is volt, mint most: odaköltözésekor 160 kilogrammot nyomott.

Az új-zélandi bevándorlási hivatal közölte, a férfi tartózkodási és unkavállalási engedélyét azért nem újították meg, mert túlsúlya jelentős egészségügyi kockázattal jár, könnyen lehet cukorbeteg, szívbeteg, magas vérnyomásos. "Fontos, hogy minden bevándorló egészségi állapota elfogadható szinten legyen, hogy a lehető legkevésbé terheljék az új-zélandi egészségügyi szolgálatot" - közölték.

A pár a bevándorlási miniszterhez fordult jogorvoslatért.

Új-Zéland a világ legelhízottabb országainak egyike. A lakosság közel 30 százaléka túlsúlyos - olvasható a BBC brit közszolgálati adó híroldalán.