Megszökött egy Rózsaszín Párduc a svájci börtönből

Vágólapra másolva!
Látványos akcióval szöktette meg a börtönből egyik tagját a hírhedt ékszertolvaj-banda. A lövöldözésben senki sem sérült meg.
Vágólapra másolva!

Egy kisbusz törte be csütörtökön este az svájci Orbe város börtönének kapuját, majd a támadók létrát dobtak át a falon kifeszített szögesdróton – írja a BBC. A börtönből két fogoly szökött meg: a svájci Adrian Albrechtet emberrablásért, gyújtogatásért és pénzmosásért ítélték el. A másik szökevény, Milan Poparic a hírhedt ékszertolvaj-banda, a Rózsaszín Párducok tagja volt.

Segítőik rálőttek a börtönőrökre, de senki sem sérült meg. A kisbuszt felgyújtották, és egy másik autóval menekültek el a helyszínről.

A boszniai származású Poparic 2009 óta töltötte hét éves börtönbüntetését. Idén ő már Rózsaszín Párducok harmadik tagja, akinek sikerült megszöknie svájci börtönéből - írja a B92. A banda a brit rendőröktől kapta a nevét. A rendőrök rájöttek, hogy 2003-ban egy értékes gyémántgyűrűt egy arckrémes tégelyében rejtettek el - hasonlóan az 1963-as Rózsaszín Párduc című filmhez. A banda londoni akciója volt Nagy-Britannia történetének addigi legnagyobb gyémántrablása.

A szökevényeket tucatnyi járőr keresi, és a hajtóvadászatba a franciák is bekapcsolódtak, mivel a börtön mintegy 15 kilométerre van a határtól.

A Rózsaszín Párduc banda tagjai jellemzően a volt Jugoszlávia területéről származnak. Az Interpol szerint az utóbbi 10 évben 250 millió euró értékben raboltak ékszereket a világ minden tájáról. Feltételezik, hogy a csoportnak legalább 200 tagja van, és 19 országban működik vagy működött. Raboltak már Dubajban, Svájcban, Franciaországban, Németországban, Luxemburgban, Spanyolországban, Monacóban és az Egyesült Államokban is. Ők hajtották végre Japán egyik legnagyobb ékszarablását.

Az 52 éves Albrecht egyébként 1992-ben már megszökött ebből a börtönből - írja a BBC.