Az amerikaiak nem akarják kivégezni Snowdent

Vágólapra másolva!
Az amerikai igazságügyi miniszter megígérte az oroszoknak, hogy ha Edward Snowden Amerikában köt ki, sem kínzástól, sem halálbüntetéstől nem kell tartania. Putyin elnök szóvivője azonban kijelentette, Moszkva nem adja ki az informatikust.
Vágólapra másolva!

Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter levélben közölte orosz kollégájával, hogy nem fognak halálbüntetést kérni Edward Snowdenre, az amerikai szolgálatok kiterjedt titkos adatgyűjtésének leleplezőjére.

A pénteken nyilvánosságra került levélben azt írta Alekszandr Konovalovnak: a vádak nem olyanok, hogy halálbüntetéshez vezessenek, és még akkor sem fogják ezt a büntetést kérni, ha újabb vádakat emelnek az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt munkatársa ellen. Holder azt is megígérte, hogy nem alkalmaznak kényszervallatást. "A kínzás törvényellenes az Egyesült Államokban" - írta. Snowdent azzal érvelve tagadta meg a hazatérést, hogy halálbüntetés és kínzás fenyegeti.

Ha Snowden visszatér az Egyesült Államokba, polgári bíróság elé állítják, és megkap minden védelmet, amit az amerikai jogrendszer a vádlottaknak biztosít. Kihallgatni csak az ő beleegyezésével fogják, és jelen lehet az ügyvédje is - ígérte Eric Holder. Szerinte ezek a biztosítékok megszüntetik Snowden azon állításának alapját, hogy őt menekültként kell kezelni.

Az informatikust kormánytulajdon ellopásával, nemzetvédelmi információk felhatalmazás nélküli közlésével, és azzal vádolják, hogy előre megfontoltan átadott titkos hírszerzési információt arra fel nem hatalmazott személyeknek, amikor nyilvánosságra hozott számos, eddig nem ismert részletet az amerikai hatóságok privátszférát sértő információgyűjtési gyakorlatáról.

Holder biztosítékai ellenére az orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov pénteken kijelentette, Oroszország nem adja ki az Egyesült Államoknak Snowdent, "ahogy korábban sem adott ki senkit". Ezzel együtt Snowden ügyéről tárgyalást kezdett az amerikai FBI és az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat. Hogy pontosan miről tárgyalnak, az nem világos - írta a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala.

Peszkov azt is közölte, Vlagyimir Putyin elnök ugyan nem vesz részt az ügy megoldásában, de nem hagyja, hogy az orosz-amerikai kapcsolatok megszenvedjék a Snowdnenről folyó vitát, "bárhogy is alakuljon helyzet". Peszkov azt mondta, "ezek a kapcsolatok elsőbbséget élveznek, senkinek sem szabad megkárosítani őket, Snowdennek sem".

Snowden majdnem egy hónapja a moszkvai Seremetyevo reptér tranzitvárójában van, mert Hongkongban, ahol korábban rejtőzködött, fel tudott még szállni egy repülőgépre, de mivel amerikai útlevele már nem érvényes, Oroszországba nem tudott belépni. Vlagyimir Voloh, a Szövetségi Migrációs Szolgálat mellett működő társadalmi testület elnöke azt mondta, akár hat hónapig is a tranzitváróban maradhat, amíg nem tisztázzák a jogi helyzetét.