Hétnapos gyász Spanyolországban

Vágólapra másolva!
A spanyol király felfüggesztette minden hivatalos programját, miután szerdán az utóbbi 40 év legsúlyosabb vonatbalesete történt Spanyolországban. 78-an meghaltak és több mint százan megsérültek, miután a vonat egy kanyarban kisiklott. A mozdonyvezető elismerte, hogy a megengedett 80 helyett 190 kilométerrel ment.
Vágólapra másolva!

Hétnapos gyászt rendeltek el csütörtökön a hatóságok a spanyolországi Galiciában, ahol szerdán - a legfrissebb adatok szerint 78 halálos áldozattal és 131 sérülttel járó - vonatszerencsétlenség történt. I. János Károly király, valamint Fülöp herceg, a trónörökös felfüggesztette minden hivatalos programját.

A vonat az eddigi információk szerint egy éles kanyarban siklott ki, ráadásul lakott terület közelében, ahol óránként 80 kilométer a megengedett sebesség. A spanyol EFE hírügynökség úgy tudja, hogy a mozdonyvezető elismerte, hogy a megengedett 80 helyett óránként 190 kilométeres sebességre gyorsított. A balesetet mindkét mozdonyvezető sérülés nélkül megúszta.

További képekért kattintson a fotóra! Forrás: AFP

A vonat Madridból az Atlanti-óceán partján fekvő El Ferrolba tartott, 218 utassal és a négyfős személyzettel. Az El País szerint a sérültek közül öten kómában vannak. A lap az utóbbi 40 év legsúlyosabb vasúti szerencsétlenségének nevezte a tragédiát.

Az első televíziós képeken látszott, hogy négy kocsi borult fel, egy összeroncsolódott, és füst száll fel a szerelvényből. "A vonat elkezdett dőlni az egyik kanyarban, majd többször átfordult, és a kocsik egymásra futottak" - mondta az egyik szemtanú a rádióban. Egy másik szemtanú szerint a második kocsi kigyulladt. Volt több olyan utas, aki robbanást hallott a vonat kisiklása előtt. Az egyik közelben lakó földrengéshez hasonlította, amit érzett a baleset pillanatában.

Santiago de Compostelába csütörtökön délelőtt megérkezett Mariano Rajoy spanyol kormányfő, aki a városban született. Felkeresi a baleset helyszínét, és ellátogat abba a kórházba, ahol a sérülteket ápolják.

A hatóságok egyelőre nem nevezték meg a baleset lehetséges okát. A belügyminisztérium szóvivője elmondta, azt már kizárták, hogy a vonat kisiklását terrorcselekmény okozta volna.

Csütörtökön van a galiciaiak védőszentjének, Szent Jakabnak az ünnepe, ebből az alkalomból sokan utaztak haza szülőföldjükre. A tervezett ünnepségeket a tartomány vezetői lemondták a baleset miatt.