Az egyiptomi hadsereg 48 órás ultimátumot adott a Muszlim Testvériségnek

Vágólapra másolva!
Ismét bekeményített az egyiptomi hadsereg, kétnapos ultimátumot adtak a Muszlim Testvériségnek, hogy csatlakozzanak a nemzeti megbékéléshez. Ha a Testvériség nem így tesz, keményebben fel fognak lépni ellenük a katonák.
Vágólapra másolva!

Az egyiptomi hadsereg csütörtök délután 48 órás határidőt adott a Muszlim Testvériségnek, hogy csatlakozzék a nemzeti megbékéléshez, és figyelmeztetett, hogy keményebben is felléphet a mozgalom ellen - közölte egy katonai forrás.

A fegyveres erők előzőleg az "Utolsó alkalom" címmel közleményt adtak ki, amely szerint "rögtön a pénteki tüntetések után megváltoztatják az erőszakkal szemben követett eddigi stratégiájukat".

"Kíméletlenül fel fogunk lépni mindenki ellen, aki erőszakot szít, és a testvériség vezetőinek és támogatóinak 'fekete terrorizmusa' ellen. A békés tüntetőket megvédjük, mindegy, hogy kikkel vannak" - magyarázta a közleményt a forrás.

Abdel-Fattah asz-Szíszi egyiptomi vezérkari főnök előzőleg azt kérte a lakosságtól, hogy pénteken szimpátiatüntetéseken támogassa a fegyveres erőket és a rendőrséget az erőszak és a terrorizmus elleni harcában. A Muzulmán Testvériség az előző kormányzat visszaállításáért fog tüntetni pénteken.

Az "Utolsó alkalom" című közlemény arra is kitér az iszlamistákra utalva, hogy "a június 30-i forradalom (Mohamed Murszi elnök megbuktatása) a nép akaratát fejezte ki, és nem katonai puccs volt, amint azt egyesek el akarják hitetni a Nyugattal".

Washington arra kérte az egyiptomi katonaságot, hogy gyakoroljon "maximális önuralmat", és mindent tegyen meg, hogy megakadályozza az összecsapásokat a politikai riválisok között.