Észak-Korea feladott egy rakétaindító állást

Vágólapra másolva!
A műholdfelvételeken az látszik, hogy abbahagyták az építkezést a tonghaei létesítménynél.
Vágólapra másolva!

Észak-Korea felfüggesztette egy nagy hatótávolságú rakéta indítására is alkalmas létesítmény építését - állította egy amerikai kutatóintézet műholdas felvételekre hivatkozva.

Az összeszerelő műhelyből és indítóállásból álló tonghaei létesítmény munkálatait 2012 szeptemberében hagyták abba. Az intézet több elméletet állított fel az építkezés felfüggesztésének indoklására. Az egyik szerint Phenjan úgy döntött, hogy inkább a sokkal modernebb sonhaei indítóállást használja a továbbfejlesztett rakéták felbocsátásához. A másik elmélet azt állítja, hogy a tonghaei létesítményből az ország más részeire küldték a felszerelést és a munkásokat a tavalyi heves esőzések okozta károk helyreállítására, és még nem tértek vissza. A legérdekesebb teória szerint Phenjan úgy döntött, hogy lelassítja, vagy akár fel is függeszti a nagyobb rakéták fejlesztését.

Az utóbbi hónapokban kiéleződött a feszültség a Koreai-félszigeten, miután Phenjan decemberben sikeresen tesztelt egy űrrakétát, februárban pedig végrehajtotta a harmadik kísérleti atomrobbantását.

Észak-Korea azt állítja, hogy űrprogramja kizárólag tudományos célokat szolgál, míg Szöul és szövetségesei, köztük az Egyesült Államok, azzal vádolják a kommunista rezsimet, hogy titokban interkontinentális rakétákat fejleszt.