Erős földrengés pusztított Kínában

Vágólapra másolva!
A 6,6-es erősségű földmozgásnak legalább 56 halottja van. Az utórengések közül a legnagyobb 5,6-es erősségű volt.
Vágólapra másolva!

Legalább 56 halálos, 14 eltűntje és több mint 400 sérültje van annak a 6,6-es erősségű földrengésnek, amely hétfő reggel történt a nyugat-kínai Kanszu tartomány egy közepesen sűrűn lakott részén.

Az illetékes hatóságok katonákat, rendőröket és több mint 300 helyi mentőalkalmazottat vezényeltek a területre, továbbá 500 sátrat és 2000 gyapjútakarót küldtek a legsúlyosabban érintett településekre. Megkezdődött a veszélyességi zónában lakók elköltöztetése.

A rengés közép-európai idő szerint hajnali háromnegyed kettőkor történt, és középpontja Tinghszi város közelében volt, de a tőle 177 kilométerrel északra fekvő tartományi fővárosban, Lancsouban is lehetett érezni. Az utórengések között a legnagyobb 5,6-es erősségű volt - közölte a pekingi földrengéstani intézet.

A rengés epicentruma a különböző szeizmológiai intézetek szerint 6 és 20 kilométer közötti mélységben volt, ami a felszínhez közelinek számít, és emiatt a földmozgás pusztító ereje nagyobb lehet.

A térség jellemzően földrengésveszélyes, a környéken a történelem során 25 alkalommal mértek a Richter-skála szerinti 5-ös, vagy annálerősebb rengést. A legpusztítóbbat, egy 8-as erősségűt, 1654. július 21-én, tehát szinte napra pontosan 369 évvel korábban ezelőtt fel.