Vágólapra másolva!
A Buckingham-palota megerősítette, hogy Katalin hercegnőt hétfő reggel szülési fájásokkal beszállították egy londoni kórházba.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, véget ért az egy hete tartó várakozás: a Buckingham-palota megerősítette, hogy hétfő reggel Katalin hercegnőt bevitték a St. Mary kórházba. A tájékoztatás szerint vele van Vilmos herceg is, és autóval mentek be a kórházba. A Kensington-palota - a házaspár londoni rezidenciája - közölte, hogy a hercegnő "a vajúdás korai szakaszában van". Katalin szülését Marcus Setchell professzor és Alan Farthing, II. Erzsébet királynő volt és jelenlegi nőgyógyásza vezeti.

A brit sajtó az elmúlt napokban a hivatalos tájékoztatás teljes hiányában csak találgatásokra és rendre hamisnak bizonyuló kiszivárogtatásokra támaszkodott. A királyi ház illetékesei eltűntek a nyilvánosság elől, még csak hozzávetőleges tájékoztatás sem hangzik el a várható időpontról. A legutóbbi hivatalos háttér-tájékoztató egy hónapja, június 19-én volt; ezen annyi hangzott el, hogy a hercegi utód érkezése július közepén várható.

A BBC szerint további hírekre a hercegnő és a baba állapotáról valószínűleg nem lehet számítani, és a Buckingham-palota csak akkor ad ismét tájékoztatást, ha már megszületik a hercegi pár gyereke. A brit alattvalók hivatalosan akkor szerezhetnek tudomást majdani uralkodójuk megérkezéséről, amikor - a hagyományoknak megfelelően - az erről szóló írásos hirdetmény megjelenik a Buckingham-palota kapuján.

Az új törvények értelmében az újszülött nemtől függetlenül trónörökös lesz, mégpedig a nagypapája, Károly és az édesapja, Vilmos után harmadikként a sorban. A királyi család legfiatalabb tagja így már a megszületésével letaszítja a negyedik helyre a brit trón eddigi harmadik várományosát, Harry herceget.

Cikkünket a brit trónörökös érkezéséről itt olvashatja.