Szabadlábon kampányol Putyin ellenfele

Vágólapra másolva!
A belügyi egységek különleges alakulata mellett a hívei is ott voltak, amikor Alekszej Navalnij a bírósági tárgyalás után megérkezett Moszkvába. A moszkvai főpolgármester-választás jelöltjét öt év börtönre ítélték.
Vágólapra másolva!

Megérkezett szombaton Moszkvába Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, akit öt év börtönre ítéltek, majd a jogerős ítélet megszületéséig szabadlábra helyeztek. Az ellenzéki politikus ügyében az orosz fővárostól 900 kilométerre keletre lévő Kirov város kerületi bírósága hozott döntést.

Navalnij Kirovból feleségével együtt érkezett meg vonattal az orosz főváros egyik pályaudvarára. Az állomáson a belügyi egységek különleges alakulata az érkező szerelvény peronjánál sorfalat állt, hogy szavatolja az utasok kijutását a vonatból.

Előzőleg a hatóság az utasok elébe érkezőket, valamint az újságírókat - a hangszórón keresztül egy gazdátlan csomag felfedezése miatt - arra szólította fel, hogy hagyják el a peront.

Az ellenzéki bloggert, a moszkvai főpolgármester-választás jelöltjét Navalnij feliratú, fehér trikóba öltözött hívei fogadták. Pénteken támogatói az interneten arra szólítottak fel, hogy ünnepélyesen fogadják az ellenzéki politikust az érkezésekor.

Navalnij a pályaudvaron mondott beszédében nem mondta ki egyértelműen, hogy indul-e a főpolgármester-választáson. Híveit mindenesetre arra szólította fel, hogy aktívan vegyenek részt a voksoláson. Hangoztatta, hogy "hét hétig tartó feszült munka várja őket függetlenül a kirovi bíróság várható jogerős ítéletétől. Hozzátette, "a választási kampányt a szavazók és nem a választási bizottságok miatt szervezzük". A választást szeptember 8-án tartják.

Leonyid Volkov, az ellenzéki politikus választási kampányának vezetője azt mondta, hogy nem gondolkodnak Navalnij esetleges visszalépéséről a választásoktól. "Feladatunk az, hogy tevékeny kampányt folytassunk." Azt is mondta, hogy stábjuk egyelőre nem tervezi tiltakozó akciók szervezését.