Szabadlábon Putyin ellenfele

Vágólapra másolva!
Alekszej Navalnijt első fokon öt év börtönre ítélték, de a jogerős döntésig szabadlábon marad. Több ezren tüntettek az ítélet ellen Moszkvában.
Vágólapra másolva!

A jogerős ítélet megszületéséig szabadlábra helyezte Alekszej Navalnij neves orosz ellenzékit a kirovi bíróság pénteken, de korlátozta mozgásszabadságát.

Az ügyvéd-bloggert egy nappal korábban öt év letöltendő börtönbüntetésre és egymillió rubel (csaknem 7 millió forint) pénzbírságra ítélték. Putyin egyik legkeményebb ellenfelét abban találták bűnösnek, hogy 2009-ben több mint 10 ezer köbméter fát sikkasztott el egy állami fafeldolgozó cégtől, amelynek tanácsadója volt, és ezzel 400 ezer eurónak megfelelő anyagi kárt okozott. A bíró már az ítélethirdetés után elrendelte, hogy a politikust a tárgyalóteremben őrizetbe vegyék.

Csütörtök este Moszkvában több ezren gyűltek össze, hogy tiltakozzanak a neves ellenzéki perében született ítélet miatt, több mint kétszáz tüntetőt előállítottak.

A lépést a Reuters szerint úgy lehet értékelni, hogy a hatóságok ezzel kívánják megelőzni a további tiltakozásokat, és lecsendesíteni azt a több ezer ellenzékit, akik csütörtökön több oroszországi városban tüntettek az ítélet ellen.