Háromezer kilométert gyalogol, hogy lássa a pápát

Vágólapra másolva!
Majdnem háromezer kilométert gyalogol egy brazil férfi, hogy láthassa Ferenc pápát. A pápa a július végén tartott Katolikus Ifjúsági Találkozó alkalmából látogat Brazíliába. A férfi március 15-én indult, és napi tíz órát gyalogol.
Vágólapra másolva!

Négy hónappal ezelőtt a 37 esztendős Fabio Mateus otthagyta irodai állását az ország északkeleti csücskében található Ceará állam Trairi nevű apró városában, hogy útnak induljon dél felé. A férfi a július 23. és 28. között tartott Katolikus Ifjúsági Találkozóra igyekszik, amelyen Ferenc pápa is rést vesz.

A férfi áthaladt már Pernambuco, Bahia és Minas Gerais államokon, több mint hetven várost és települést hagyott maga mögött. Mateus a hét közepén már a Rio de Janeiro állambeli Petropolisban járt. A férfi előzetes felkészülés nélkül, hátizsákjába gyömöszölt tartalék sportcipőkkel, egy esőkabáttal, egy sapkával és felesége áldásával indult útnak március 15-én.

A vállalkozását övező egyre nagyobb médiaérdeklődésnek hála az emberek egy idő után megálltak a forgalmas utak mentén haladó férfi mellett, hogy fényképeket készítsenek vele vagy ételt és italt adjanak neki.

Néhány templomból elküldték

Mateus, aki azért vállalkozott az erőt próbáló útra, hogy katolikusként hirdesse az igét, a Facebookon keresztül tart kapcsolatot a családjával, és seregnyi támogatót is nyert magának a közösségi portálon. A férfi hétfőtől péntekig naponta tíz órát gyalogol, átlagosan nagyjából 39 kilométert megtéve. Hétvégenként megpihen, hogy feltöltődjön és naplóba jegyezze élményeit - írta a Global Post amerikai hírportál.

Mielőtt Mateus elhagyta szülővárosát, a helyi plébános adott neki egy aláírt levelet, amelyben arra kérte az útjába akadó katolikus templomokat, hogy fogadják be a férfit. "Néhányan segítettek, de voltak páran, akik elküldtek. Olykor a fák közé kellett kifeszítenem a függőágyam, és az út mentén töltöttem az éjszakát, vagy ha szerencsém volt, egy kedves ember befogadott" - mondta Mateus, hozzátéve, hogy a hazaúton átadja magát a jól megérdemelt pihenésnek, busszal teszi meg a Trairibe vezető utat.

Több mint kétmillió embert várnak Ferenc pápa első külföldi látogatásának helyszínére. A brazil geográfiai és statisztikai intézet szerint 2000-ben a brazilok 73,6 százaléka volt katolikus. 2010-re ez az arány 64,6 százalékra esett vissza és ugyanezen időszak alatt az ország evangélikus lakosságának aránya 15,4 százalékról 22,2 százalékra növekedett.