Gyerekek kezében robbant a bomba

Vágólapra másolva!
A játszó gyermekek kezében felrobbant egy pokolgép Kelet-Afganisztánban egy tálib parancsnok házában: öt gyermek és egy nő meghalt – közölte egy tisztségviselő pénteken. A bombát egy tálib parancsnok szerelte, és véletlenül őrizetlenül hagyta a házában.
Vágólapra másolva!

A baleset még csütörtökön történt az eldugott Mata Hán körzetben, egy Abdullah nevű tálib vezető házában – mondta el Paktika tartomány kormányzójának szóvivője.

A szóvivő szerint a tálib parancsnok egy pokolgépet szerelt össze, amelyet egy út mentén akartak telepíteni, de egy időre a házában hagyta, ahol rokonai is laktak. A robbanószerkezet akkor lépett működésbe, amikor a három és hét év közötti gyermekek játszani kezdtek vele.

Abdullahot nem sikerült őrizetbe venni, és bujkál az afgán biztonsági erők elől, akiknek a pokolgépet eredetileg szánták. A robbanásban a tálib vezér fivérének gyermekei vesztették életüket, továbbá a parancsnok nővére. A szóvivő további részleteket nem közölt.

A házilagos készítésű pokolgépek és az öngyilkos merényletek a tálibok gyakori fegyverei, akik hatalmuk 2001-es megdöntése óta harcolnak a szövetséges erők és az afgán kormánycsapatok ellen.