Csődöt jelentett Detroit városa

2013.07.19. 06:21

A nagyváros hosszú távú adósságát 18,5 milliárd dollárra becslik. A detroiti csőd a maga nemében a legjelentősebbnek számít Amerika történetében.

Hivatalosan csődöt jelentett Detroit városa. Ez az eddigi legnagyobb méretű önkormányzati csődeset az Egyesült Államokban. Az amerikai autóipar bölcsőjeként és fővárosaként emlegetett Detroit nehéz helyzete már eddig sem volt titok: márciusban válságmenedzsert neveztek ki a város élére, miután egy vizsgálóbizottság megállapította, hogy az önkormányzatnál pénzügyi szükségállapot alakult ki. Rick Snyder michigani kormányzó csütörtökön jelentette be, hogy jóváhagyta a válságmenedzser, Kevin Orr kérelmét, amelyben a város nevében állami csődvédelemért folyamodik.
 

További képekért kattintson!Forrás: AFP/Getty Images/Bill Pugliano

A nagyváros hosszú távú adósságát 18,5 milliárd dollárra becslik. Amennyiben a csődhelyzetet a bíróság is megállapítja, ennek rendezéséről meg kell állapodni a hitelezőkkel.

A detroiti csőd a maga nemében a legjelentősebbnek számít Amerika történetében, mind az érintett lakosság, mind pedig az adósságállomány nagyságának szempontjából.

Az Egyesült Államok valamikori negyedik legnépesebb városának lakossága az évtizedekkel ezelőtti 1,8 millióról mára 713 ezerre esett vissza, főleg az autóipar hanyatlásának következtében: a régióban található az ágazat három óriása, a General Motors, a Ford és a Chrysler főhadiszállása. A területen az amerikai munkaügyi minisztérium tavalyi adatai szerint közel 16 százalékos volt a munkanélküliség.

További képekért kattintson!Forrás: AFP/Getty Images/Spencer Platt

A most csőddé magasodott pénzügyi nehézségek súlyos hatással lehetnek a nyugdíjakra és az egészségügyi támogatásokra.