Ruanda óta nem volt ilyen menekültáradat

Vágólapra másolva!
A harcok miatt Szíriát elhagyó menekültek száma átlagosan napi hatezerre emelkedett idén, ilyen menekültáradatra a ruandai népirtás óta nem volt példa – vélte Antonio Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa a Biztonsági Tanácsnak tartott tájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A főbiztos adatai szerint Szíriából már csaknem 1,8 millió ember menekült el Libanonba, Törökországba, Jordániába, Irakba és Egyiptomba. A menekültek kétharmada 2013 eleje óta távozott hazájából. "A menekültek áradata utoljára a 20 évvel ezelőtti ruandai népirtás idején gyorsult fel ilyen ijesztő mértékben" - mondta Guterres.

A BT Szíriával foglalkozó ülésén Ivan Simonovic, az ENSZ főtitkárhelyettese elmondta, hogy 2011 márciusa és 2013 áprilisa között - a hivatalosan regisztrált adatok szerint - legalább 92 901 ember halt meg a harcokban. A halálos áldozatok között több mint 6500 gyermek volt.

Valerie Amos, a világszervezet segélyezési programjának vezetője arról beszélt, hogy Szíriában jelenleg mintegy 6,8 millió ember szorul sürgős humanitárius segélyezésre. A véres belharcok sújtotta országban 4,2 millió ember kényszerült otthona elhagyására. A segítségre szorulók fele gyermek.

Az ENSZ Világélelmezési Programjának legfrissebb adatai szerint Szíriában 4 millió ember nem jut hozzá az alapvető élelmiszerekhez. Amos szerint csak 2013-ban további 3,1 milliárd dollárra lenne szükség a Szíriában élők, illetve a szomszédos országokba menekültek megsegítésére.