Beperli egy nő a japán maffia fejét

Vágólapra másolva!
A nagojai étteremtulajdonos a kifizetett védelmi pénzt kéri vissza Kenicsi Sinodától, a legnagyobb szervezett bűnözői csoport vezetőjétől.
Vágólapra másolva!

A meg nem nevezett japán nő 17,35 millió jent (38,8 millió forint) követel Sinodától, aki a Jamagucsi-gumi nevű alvilági bandát vezeti – írja japán sajtójelentésekre hivatkozva a BBC. Az étteremtulajdonos ügyvédei szerint ügyfelük 10,85 millió jen védelmi pénzt fizetett 12 év alatt a maffiacsoportnak. Amikor 2008-ban megpróbálta leállítani a fizetést, a bandatagok az éttermének felgyújtásával fenyegették meg.

A nő ügyvédei szerint a pert a 2008-ban elfogadott, szervezett bűnözés elleni törvény teszi lehetővé, amely szerint az ilyen szervezetek vezetői felelőssé tehetők a tagjai és a hozzá kapcsolódó csoportok által okozott károkért. Ez lesz az első ilyen per Japánban.

Rendőrségi becslések szerint a Jamagucsi-gumi felelős a japán alvilág által elkövetett bűncselekmények több mint 40 százalékáért. A jakuzaként is ismert csoportok működése Japánban nem törvénytelen, de egy sor bűncselekményben részt vesznek a kábítószer-kereskedelemtől a prostitúción át a tőzsdei manipulációig.