Snowden fél a kínzástól, és hogy megölnék az USA-ban

Vágólapra másolva!
Edward Snowden, az amerikai titkosszolgálati iratokat kiszivárogtató informatikus akár három hónapig is a moszkvai reptéren ragadhat, mert ennyi idejük van az orosz hivatalnokoknak, hogy elbírálják a menedékkérelmét. Azt írta kérelmében, hogy fél a kínvallatástól és a halálos ítélettől.
Vágólapra másolva!

Legfeljebb három hónap kell ahhoz, hogy az orosz hatóságok elbírálják Edward Snowdennek, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt munkatársának ideiglenes menedékjogi kérelmét - mondta Anatolij Kucserena orosz ügyvéd kedden a Rosszija 24 állami hírtelevízióban.

"Alig negyven perce fejeződött be az eljárás a jelenlétemben. Snowden a seremetyjevói nemzetközi repülőtér tranzitövezetében adta át kérelmét a Szövetségi Migrációs Szolgálat (FMSZ) munkatársának" - erősítette meg a hírt az ügyvéd, aki egyenesen a repülőtérről érkezett az orosz televízió stúdiójába. Mivel Edward Snowden érvényes dokumentumok híján nem hagyhatja el a tranzitövezetet, a migrációs szolgálat embere ment be hozzá" - mondta az emberi jogi ügyekkel foglalkozó jogász.

Az amerikai informatikus az ideiglenes menedékjogra vonatkozó kérelmét is ott, a tranzitzövezetben írta meg előző este Kucserena segítségével, miután az ügyvéd elmagyarázta neki az orosz menekültügyi szabályozást. A szakember az állami hírtelevíziónak azt is elmondta, hogy a kérelem átadását követően mintegy 20 oldalas kérdőívet kellett kitöltenie az amerikai férfinak. Ez is legalább 4 órát vett igénybe, mivel közben számos jogi kérdés merült fel - nyilatkozta az ügyvéd.

Kucserena a jogi segítségét a Seremetyjevón tartott pénteki zárt körű találkozót követően ajánlotta fel, amelyre állítólag Snowden hívott meg több jogvédőt és jogászt. Az amerikai informatikus akkor jelentette be, hogy Oroszországhoz fordul menedékjogi kérelemmel.

Az ideiglenes menedékjog megadására vonatkozó kérelem indoklásában Snowden azt írta, hogy az Egyesült Államok kormánya üldözi őt, továbbá félti a biztonságát. Attól tart, hogy hazájában kínzásnak lenne kitéve, illetve halálos ítélet vár rá - idézte az ügyvéd Snowdent.

A 30 éves amerikai férfit Washington súlyos törvénysértéssel vádolja, amiért információkat szivárogtatott ki az NSA titkos adatgyűjtési programjáról. Edward Snowden június 23-án Hongkongból érkezett Moszkvába, és azóta állítólag nem hagyta el a seremetyjevói repülőtér tranzitzónáját, mivel az amerikai hatóságok érvénytelenítették az útlevelét.

Anatolij Kucserena azt is elmondta: miután Edward Snowden átadta az oroszországi ideiglenes menedékjog megadására vonatkozó kérelmet, az FMSZ munkatársa nyilvántartásba vette a dokumentumot. Az orosz ügyvéd hozzátette, hogy a regisztrálást igazoló papír nem jogosítja fel Snowdent arra, hogy elhagyja az átszálló utasoknak fenntartott repülőtéri zónát. Ezt majd akkor teheti meg, és mozoghat szabadon Oroszország területén, ha megkapja a kérelme befogadásáról, az elbírálás megkezdéséről szóló igazolást.

Az orosz szabályozás szerint az ideiglenes menedékjogot egy évre adják meg Oroszországban, és az engedélyt a lejártakor további egy évre meghosszabbíthatják. Edward Snowdennek A terminál című filmre emlékeztető kalandjairól itt találja cikkeinket.