Vágólapra másolva!
Az EU külügyi képviselője Egyiptomba utazik, hogy a frissen esküt tett kormánnyal és az ideiglenes államfővel tárgyaljon. Az EU szeretné, ha Egyiptom visszatérne a demokráciához.
Vágólapra másolva!

Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerdán Egyiptomba utazik azzal a céllal, hogy felkérje az ország vezetőit, "térjenek vissza mihamarabb a demokratikus átmenet útjára" - jelentette be kedd este az Európai Bizottság.

Ashton látogatása során megbeszélést folytat Adli Manszúr ideiglenes államfővel, Hádzim el-Beblávi miniszterelnökkel, valamint az új kormány több tagjával. Találkozik más politikai erők és a civil társadalom képviselőivel is.

"Azért utazom Egyiptomba, hogy megerősítsem az álláspontunkat: olyan politikai folyamatra van szükség, amely számításba vesz minden olyan csoportot, amelyik támogatja a demokráciát" - állt a főképviselő közleményében.

A brüsszeli bejelentés előtt néhány órával tette le az esküt az új egyiptomi kormány. A testület közel két héttel azután állt össze, hogy a fegyveres erők a tömegtüntetések hatására eltávolították a hatalomból az iszlamista irányzatot követő Mohamed Murszi elnököt.