A Greenpeace behatolt egy atomerőműbe

Vágólapra másolva!
Greenpeace-aktivisták  hatoltak be hétfő reggel Tricastinben egy dél-franciaországi atomerőműbe, amelynek bezárását követelik a kormánytól - közölte a környezetvédő szervezet. A hatóságok 17 embert őrizetbe vettek.
Vágólapra másolva!

A szervezet aktivistái vörös ruhába öltözve hatoltak be az erőműbe, ahol fekete-sárga zászlót függesztettek ki egy falra. Ezen a francia elnök fotója volt látható, mellette egy felirattal: "Tricastin, nukleáris baleset - a katasztrófa elnöke?".

Yannick Rousselet, a Greenpeace nukleáris kérdésekkel foglalkozó franciaországi vezetője közleményben hangsúlyozta: felszólítják Francois Hollande államfőt, hogy zárassa be a tricastini lévő atomerőművet, amely az öt legveszélyesebb egyike Franciaországban.

Az atomerőművet működtető Electricité de France (EDF) szóvivője cáfolta, hogy a Greenpeace emberei eljutottak volna az erőmű két reaktorához. Közölte, hogy reggel fél kilencre 17 aktivistát (az üzem területére történő) engedély nélküli behatolásért őrizetbe vették.

Hollande államfő korábban azt ígérte, hogy 2025-re a jelenlegi 75 százalékról 50 százalékra csökkenti a nukleáris erőművek arányát az ország energiaellátásában. Azt is kilátásba helyezte, hogy 2017-re bezárják az ország legrégebbi atomerőművét, Fessenheinben, a német határ mellett.

A Greenpeace közölte: ahhoz, hogy az elnök teljesíteni tudja ígéretét, 2017-re tíz reaktort, 2020-ra pedig további húszat kell leállítani. A környezetvédő szervezet szerint a bezárt erőművek között kell, hogy legyen a Tricastinben lévő is, amelyet több mint harminc éve helyeztek üzembe.