Kihallgatta Murszit a belbiztonság

Vágólapra másolva!
A megbuktatott egyiptomi elnököt és pártja, az iszlamista Muzulmán Testvériség más vezetőit is kihallgatta vasárnap a belbiztonsági szolgálat. A hivatal egyebek mellett Murszi és a szervezet külföldi - főként palesztin és libanoni - kapcsolatait igyekszik feltérképezni. Közben az ideiglenes kairói kormány egyre több tagja tesz esküt, illetve mond igent az átmeneti tisztségekre.
Vágólapra másolva!

Kihallgatták vasárnap Mohamed Murszi megbuktatott egyiptomi elnököt. A belbiztonsági szolgálat ügynökei arról faggatták, miként, milyen körülmények között szökött meg a börtönből 2011 elején, a Hoszni Mubarak akkori elnök hatalmát megdöntő lázadás idején - közölték egyiptomi igazságügyi források.

Nemcsak Murszit, hanem a Muzulmán Testvériség iszlamista szervezet más vezetőit is kihallgatták az ügyben. A belbiztonsági szolgálat arra keresi a választ, hogy a Muzulmán Testvériség kapott-e segítséget olyan külföldi szervezetektől, mint például a palesztin Hamász vagy a libanoni Hezbollah. Júniusban egy egyiptomi bíróság megállapította e két szervezet szerepét.

Az ügyészség szombati bejelentése szerint kémkedés, tüntetők meggyilkolására való felbujtás és gazdasági károkozás gyanújával indul vizsgálat Murszi és nyolc társa ellen. Köztük van Mohamed Badíe, a Muzulmán Testvériség szellemi vezére, valamint Eszám al-Erján, a szervezet politikai pártjának helyettes vezetője. A kihallgatás helyszínéről semmit nem tudni, mint ahogy azt is csak sejteni lehet, hogy a hatalom éléről július 3-án elmozdított elnököt a köztársasági gárda egyik kairói laktanyájában őrzik.

Az egyiptomi főállamügyész vasárnap elrendelte a Muzulmán Testvériség 14 vezetőjének vagyonbefagyasztását is. Az érintettek között van Mohamed Badíe, a Muzulmán Testvériség vezetője és helyettese, Hairát as-Sáter, valamint a testvériség politikai pártjának helyettes vezetője, Eszám al-Erján - tették hozzá a források.

Kairóban közben letette a hivatali esküt a nemzetközi kapcsolatokért felelős egyiptomi alelnökké kinevezett Mohamed el-Baradei, a megbuktatott Mohamed Murszi elnök világi ellenzékének egyik vezéralakja - közölte az ideiglenes elnökség. A korábban a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ) vezető Nobel-békedíjas kinevezését a posztra kedden jelentette be az elnöki hivatal szóvivője, néhány órával a közgazdász Hádzim el-Beblávinak a miniszterelnökséggel való megbízása után.

Vasárnap az ismertté vált, hogy Nabíl Fahmi, Egyiptom volt washingtoni nagykövete lesz az ideiglenes kormány külügyminisztere. Fahmi vasárnap jelentette be, hogy elfogadta Hádzim el-Beblávi megbízott egyiptomi miniszterelnök felkérését, és vállalja a külügyminiszteri tisztséget.

Rajta kívül Ahmed Galál liberális közgazdász is vasárnap közölte: elfogadta a felkérést, hogy ő legyen az új, ideiglenes kormány pénzügyminisztere. Mohamed Amín el-Mahdi magas rangú bíró pedig szintén bejelentette, hogy hajlandó vezetni az igazságügy-minisztériumot. Beblávi külön-külön találkozik az új kabinet miniszterjelöltjeivel, amely várhatóan néhány napon belül megalakul.