Bikák és emberek egymást taposták Pamplonában

Vágólapra másolva!
A pamplonai aréna bejárata zárva maradt, ez pedig elég volt ahhoz, hogy 150-200 ember sehova se tudjon futni a bikafuttatáson. Szombaton huszonhárman sérültek meg a neves rendezvényen.
Vágólapra másolva!

Drámai pillanatokkal ért véget az idei pamplonai bikafuttatás hetedik napja, minden eddiginél többen, huszonhárman sebesültek meg szombaton.

Az észak-spanyolországi városkában a hagyományoknak megfelelően reggel nyolc órakor engedték ki a bikákat, amelyek nagy sebességgel dübörögtek át az utcákon. Különösebb baj nem is történt mindaddig, amíg a csorda el nem érte az arénát. Itt az egyik bika elesett, társai keresztül ugrották és tovább rohantak a néhány méterrel távolabbi bejárat felé.

A bejáratnál azonban zárva maradt a küzdőtér kapuja, és a viszonylag szűk helyen legalább 150-200 ember tömörült össze, akik semerre sem tudtak mozdulni. A tömegbe belefutottak a bikák, az egymáshoz és az állatokhoz is odapréselődött emberek tülekedtek és egymást taposták. Végül kinyitották a nézőteret és a küzdőteret elválasztó folyosó kapuját, és egy másik kapun terelték be az állatokat a küzdőtérre.

A pánik pillanatai után gyorsan segítséget nyújtottak a sebesülteknek, akik közül csak kettőt ökleltek fel a bikák. A többiek elestek, nem tudtak felállni a nagy tumultusban, így összetaposták őket a futótársak. Egy 19 éves spanyol fiatalember a mellkasán szenvedett súlyos sérüléseket, egy 29 éves ír fiatalember pedig majdnem megfulladt.

A hagyományos San Fermín-ünnep a múlt héten, szombaton kezdődött, és vasárnap ér véget. Kilenc napon át minden reggel nyolc órakor kiengedik a futtatásra tenyésztett bikákat. A bátor futóknak a macskaköves szűk utcákon csaknem 850 métert kell megtenniük az aréna felé hajtott, több mint 600 kilogramm átlagsúlyú bikák előtt. A cél, hogy a résztvevők a lehető legközelebb kerüljenek a bikákhoz anélkül, hogy megsérülnének.

Egy-egy menet hozzávetőleg négy percig tart, és 2000-3500 futó kísérti meg a sorsot. Évente rendszerint több száz sérülés történik, ezek többsége nem öklelésből ered, és három százalékuk súlyos csupán. 1911 óta 15 ember halt meg, legutóbb 2009-ben vesztette életét egy 27 éves spanyol férfi.

Pamplonának évente 75 millió euró bevétele származik az ünnepből. Az eseményt Ernest Hemingway Nobel-díjas író tette világhírűvé. Az író - San Fermín ünnepének nagy rajongója - 1923-ban járt először a bikafuttatáson, élményeiről előbb a Toronto Post című lap hasábjain, majd a Fiesta című 1926-os művében írt.