Újabb tömegsztrájk Brazíliában

Vágólapra másolva!
Tízezrek sztrájkoltak és demonstráltak Brazíliában a jobb munkakörülményekért.
Vágólapra másolva!

Munkavállalók tízezrei léptek sztrájkba és demonstráltak csütörtökön Brazíliában, jobb munkakörülményeket és közszolgáltatásokat követelve. A tüntetők utcákat és kikötőket zártak le, forgalmi fennakadásokat okozva.

A legnagyobb brazil szakszervezeti szövetség által meghirdetett országos sztrájkban a kohászatban és az építőiparban dolgozó munkások, illetve fuvarozók, tanárok és köztisztviselők is részt vettek. Részben vagy teljesen lezártak nyolcvan országutat és főutat tizennyolc államban.

Sokan arra számították, hogy a hagyományosan erős brazil szakszervezetek, meglovagolva a két évtizede legnagyobb júniusi tüntetések (amikor többször több millióan tüntettek az utcán) utáni közhangulatot, általános sztrájkkal adnak nyomatékot követeléseiknek, de nem így történt. Az állami és magánintézményekben, illetve a gyárak többségében folytatódott a munka a megszokott kerékvágásban, habár néhol nem volt tanítás az iskolákban, és egyes kórházakban csak a legégetőbb orvosi ellátásban volt részük a betegeknek. A tömegközlekedésben dolgozók nem csatlakoztak a sztrájkolókhoz, így a buszok, a vonatok és a metrószerelvények közlekedtek.

A tüntetések békésen zajlottak, csak Rio de Janeiróban történtek erőszakcselekmények. A kelet-brazíliai nagyvárosban becslések szerint két és fél ezren vonultak az utcára tüntetni, és egyes tiltakozók összetűztek a rendőrökkel, kövekkel hajigálták őket, amire könnygáz és gumilövedék volt a válasz. Napnyugta után sem széledt szét a tömeg a nagyváros központjában, néhol folytatódtak összetűzések a rend őreivel.

Santosban a rakodómunkások nem engedték be az áruszállító teherautókat az átrakodó terminálokba, és Brazília más tengerparti városaiban is követték példájukat a dokkmunkások.

A sztrájkolók jobb munkakörülményeket, korszerűbb tömegközlekedést és egészségügyi szolgáltatásokat, illetve színvonalasabb oktatást követeltek, szerepelt továbbá az igények között az agrárágazat reformja és a rövidebb, negyvenórás munkahét is.