Az íreknél is legálissá vált az abortusz

Vágólapra másolva!
Az ír parlament elfogadta a sokat vitatott abortusztörvényt. Több mint húsz évvel egy bírósági döntés után született meg a jogszabály.
Vágólapra másolva!

Hónapokig tartó heves viták után az ír parlament alsóháza elfogadta péntekre virradóra az abortuszt korlátozott mértékben legalizáló törvényt.

A maratoni képviselőházi vita után 127 képviselő adta rá voksát, és 31-en szavaztak ellene. Mivel a kormánykoalíciónak kényelmes többsége van a képviselőházban, a jogszabályt könnyedén megkapta a szükséges voksokat, egyes ellenzékiek is rá szavaztak. A jogszabályt még jóvá kell hagynia a szenátusnak is, ahol ugyancsak a kormányoldal képviselői vannak többségben.

A törvény könnyedén átment ugyan a parlamenti szavazáson, a hónapokig tartó viták azonban alaposan megtépázták Enda Kenny miniszterelnök kormányának népszerűségét. A kormányfő fenyegető üzenetek és indulatos szidalmak céltáblája lett azóta, hogy kormánya kezdeményezte az ország szigorú abortuszszabályozásának enyhítését.

A kormány által áprilisban beterjesztett törvény legalizálja a terhességmegszakítást azokban az esetekben, amikor a várandós nő élete veszélyben forog, beleértve az öngyilkosság veszélyének fennállását is. A törvényjavaslat benyújtását hónapokig tartó heves vita előzte meg, tízezrek tüntettek Dublin utcáin, tiltakozva az abortusz korlátozott legalizálása ellen. A miniszterelnök dolgát nehezítette, hogy az abortuszszabályozás a kormányát is megosztotta, de saját pártja, a jobbközép Fine Gael sem állt ki egységesen mellette, az ír katolikus egyház pedig hónapokon át összehangolt kampányt folytatott ellene.

A többségében katolikusok lakta országban eddig az 1861-ben elfogadott törvény volt érvényben, amely szerint az orvos és az abortáló anya is felelősségre vonható gyilkosságért, ha bebizonyosodik, hogy orvosilag nem volt szükséges a művi terhesség-megszakítás. Az ír legfelsőbb bíróság több mint két évtizede, 1992-ben döntött úgy, hogy az abortusz végrehajtható, ha a terhes nő élete veszélyben forog vagy félő, hogy öngyilkosságot kísérelne meg. A bírósági döntést azonban öt egymást követő kormány sem ültette át törvénybe, pedig az Emberi Jogok Európai Bírósága is felszólította 2010-ben hozott ítéletében Dublint, hogy dolgozza át az abortusz szabályozását.

Az abortuszvita tavaly ősszel lángolt fel újra, miután egy indiai nő terhessége 17. hetében meghalt egy írországi kórházban, ahol megtagadták a művi terhesség-megszakítást, jóllehet az orvosok kezdődő vetélést diagnosztizáltak. A beavatkozást akkor hajtották végre, amikor már nem észlelték a magzat szívhangját, a nőnél azonban időközben vérmérgezés lépett fel, amelynek következtében három nap múlva meghalt.