Perel a Hende lehallgatásába belekevert őrnagy

Vágólapra másolva!
Nem hallgatták le Hende Csaba honvédelmi minisztert, tényleg lejárt a szerződése, politikai motivációt sejt a háttérben, és bepereli az Indexet. Erről a Hír TV-nek beszélt Horváth József, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat volt operatív főigazgató-helyettese.
Vágólapra másolva!

Horváth József, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) volt operatív főigazgató-helyettese csütörtökön feljelentést tesz az Index szerdán közölt cikke miatt, amely szerint Hende Csaba honvédelmi miniszter megfigyelése állhat a KNBSZ-nél történt gyors személycserék hátterében. Horváth József a Hír TV Magyarország élőben című műsorában azt mondta, a szolgálat nem figyelte meg Hende Csaba honvédelmi minisztert.

Szerinte a kormány 2010-ben újra megszigorította a nemzetbiztonsági szolgálatok számára a titkosszolgálati eszközök használatát. Ezek alkalmazásához először az igazságügyi minisztertől is engedélyt kell kérni. Ha az igazságügyi miniszter ezt megalapozottnak találja, és aláírja a kérelmet, akkor sem a KNBSZ, hanem a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat hajtja végre a lehallgatást. Ha pedig a szakszolgálat a lehallgatás során azt tapasztalja, hogy egy védett vezető, vagy akár a parlament nemzetbiztonsági vagy honvédelmi és rendészeti bizottságának tagja is "felbukkan a vonalak valamelyik részén", akkor tájékoztatnia kell az illetékeseket.

Horváth József azt mondta, hivatalból vizsgálják a honvédelmi tárcához kapcsolódó közbeszerzéseket, az apparátust és kötődéseiket, és olyan személyeket is, akik akár a honvédelmi miniszterrel is kapcsolatot tartottak. Így elméletileg előfordulhat, hogy ilyen módon a miniszter is a megfigyelés körébe kerül, de szerinte ilyen esetről nem kaptak tájékoztatást.

A volt főigazgató-helyettes azt mondta: a KNBSZ-nél nem folytatnak belső vizsgálatot, és arra utalt, hogy politikai megbízásból készülhetett a cikk.

Horváth a távozásáról azt mondta, hogy egészségi állapota és orvosai tanácsára eredetileg csak két évre akarta elvállalni ezt a posztot, majd a KNBSZ megalakulásával döntött úgy, hogy még egy évig dolgozik, és nem a lehallgatás miatt kellett távoznia.

Szendrei Zsoltnak, a KNBSZ volt műveleti igazgatójának a távozásáról azt mondta, hogy Szendrei tavaly a legmagasabb szakmai elismerést kapta. A műveleti igazgatót ő hívta a szolgálathoz, szerinte az ő távozása is közrejátszhatott abban, hogy Szendrei is otthagyta a KNBSZ-t.

Az Index szerda délután azt írta Horváth és Szendrei távozásáról, hogy annak hátterében "szakmai körök" szerint Hende Csaba honvédelmi miniszter megfigyelése állhat.