Önjáró kémek miatt bukott meg a rekorder kormányfő

Vágólapra másolva!
Lemondott Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök. Önjáróvá vált kémek miatt bukott, 18 év kormányfőség után. Ő volt napjaink leghosszabb ideje szolgáló demokratikusan megválasztott miniszterelnöke a világban. 
Vágólapra másolva!

Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy lemond tisztségéről, miután számos törvénytelenségre derült fény a félmilliós ország titkosszolgálatánál.

Előzőleg a keresztényszociális pártállású Juncker a parlamentben több mint kétórás beszédben bizonygatta, hogy bár többször is hibázott a titkosszolgálat, ő nem követett el olyasmit, ami indokolná a távozását. A koalíciós partner szocialistákat azonban nem győzte meg. Juncker ezután maga javasolta az előrehozott parlamenti választásokat, és csütörtökre rendkívüli kormányülést hívott össze, feltehetően hogy feloszlassák magukat.

Kémek luxuskocsikban

A parlament vizsgálóbizottsága pénteken elfogadott jelentésében megállapította, hogy az ország titkosszolgálata törvénytelen módon hajtott végre lehallgatásokat, gyanús ügyleteket bonyolított le luxusautókkal, és pedofília vádját igyekeztek rábizonyítani egy főügyészre. A bizottság szerint ezért Junckernek, mint a szolgálatot felügyelő és hivatalát 18 éve ellátó kormányfőnek viselnie kell a politikai felelősséget.

Jean-Claude Juncker Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand

Juncker szerdai beszédben részletesen beszámolt az egyes ügyekről. Eszerint 2000 óta öt alkalommal hallgattak le illegálisan beszélgetéseket. Ezek egyikének ő maga volt a szenvedő alanya: 2007-ben Marco Mille, a luxemburgi titkosszolgálat akkori főnöke vette fel kettejük beszélgetését titokban, egy karórának álcázott készülékkel. Juncker erről csak később szerzett tudomást, de akkor sem azonnal távolította el beosztásából a túlságosan önjáróvá vált kémfőnököt.

Veterán kormányfő

Az 58 éves néppárti politikus az európai integrációs folyamat egyik kiemelkedően fontos személyisége. Oroszlánrésze volt a maastrichti szerződés kidolgozásában, az euró létrehozásában. Hét éven át elnökölt a közös fizetőeszközt használó országok pénzügyminisztereinek tanácskozásain. Luxemburgban 1995-től ő a miniszterelnök, de húsz éven át pénzügyminiszter is volt 1989-től 2009-ig.

A túlzott mértékben önállósodott titkosszolgálatok viselt dolgait vizsgáló eseti bizottság jelentésének azt a megállapítását, hogy Junckernek viselnie kell a politikai felelősséget, a kormánykoalícióban részt vevő szocialisták támogatták. A parlamenti vita előtt még nem mondták ki kereken, hogy kilépnek a koalícióból. Pártvezetőjük, Alex Bodry azonban Juncker beszéde után azt mondta, hogy szabaddá kell tenni az utat az előrehozott választás előtt. Erre októberben kerülhet sor. A következő választás eredetileg jövő tavasszal lett volna.