Ha Egyiptomba megy, maradjon Hurghadán!

Vágólapra másolva!
Továbbra is egész Egyiptom területén számolni kell tüntetésekkel, ezért bár a turisták által leginkább kedvelt tengerparti üdülőhelyeken egyelőre nyugalom van, a Külügyminisztérium nem javasolja, hogy a magyar állampolgárok az ország más részeibe utazzanak.
Vágólapra másolva!

A konzuli szolgálat honlapján közzétett figyelmeztetésben azt kérték az Egyiptomba utazó és ott tartózkodó magyaroktól, hogy az országban tapasztalható bizonytalanság, erőszakba torkolló megmozdulások miatt legyenek óvatosak.

Kiemelték: továbbra is számolni kell tüntetésekkel az ország egész területén, és ezek erőszakos cselekményekbe csaphatnak át. A turisták által leginkább kedvelt tengerparti üdülőhelyeken, Hurghadán és Sarm el-Sejkben nyugalom van, ezek a zárt és védett üdülőkomplexumok egyelőre biztonságosnak mondhatók, ugyanakkor a Külügyminisztérium nem javasolja, hogy a körülmények javulásáig a magyarok Egyiptom más részeibe utazzanak. Azt ajánlották, hogy kerüljék a nagyvárosokat, illetve az üdülőhelyeken kívüli kirándulásokat, látványosságokat.


A Külügyminisztérium továbbra is azt kéri az utazóktól, hogy biztonságuk érdekében kerüljék el a tömegmegmozdulásokat. Azt javasolják, hogy indulásuk előtt töltsék ki a konzuli szolgálat honlapján található regisztrációs űrlapot (http://konzuliszolgalat.kormany.hu/a-regisztraciorol), mert az egy esetleges vészhelyzetben megkönnyítheti a kapcsolattartást és a konzuli védelem biztosítását. A kairói magyar nagykövetség vészhelyzet esetén hívható mobiltelefonszáma (002-0122-6575198) éjjel-nappal elérhető.

Hétfőn Egyiptomban sokan tüntettek annál a laktanyánál, ahol Mohamed Murszi leváltott államfőt tartják fogva. Az elnöki köztársasági gárda tagjai a tüntetők közé lőttek, legalább 55 ember vesztette életét. A Murszit támogató Muzulmán Testvériség és a túlélők azt állítják, hogy békésen imádkoztak, nem provokálták a biztonsági erőket, ez utóbbiak mégis tüzet nyitottak rájuk. A katonai vezetők viszont azt állították, hogy "felfegyverzett terroristák" rohamozták meg a gárda székhelyét. A katonák szerint a fegyveres összecsapás során meghalt egy katonatiszt, 42 személy megsebesült.