Az utolsó kolumbiai drogbáró is Obama kezén van

Daniel Barrera, El Loco, Őrült, Barrerát rendőrök kísérik Bogotában az Egyesült Államoknak való kiadatása előtt, 2013. július 9-én
Vágólapra másolva!
Az Őrült becenévre hallgató, a nyolcvanas évek utolsó nagy maffiafőnökét Kolumbia kiadta az Egyesült Államoknak.
Vágólapra másolva!

Kolumbia kedden kiadta az utolsó jelentős drogbárót az Egyesült Államoknak, amely ötmillió dolláros (több mint egymilliárd forintos) jutalmat ajánlott fel Daniel Barrera kézre kerítéséért.

Barrerát rendőrök kísérik Bogotában, az Egyesült Államoknak való kiadatása során Forrás: Origo

Az alvilágban Őrült néven ismert Barrerát - akit még tavaly fogtak el Venezuelában, majd szállítottak át Kolumbiába - kedden a bogotái repülőtéren adták át az amerikai kábítószer elleni hivatal, a DEA tisztviselőinek. A kolumbiai drogbárót szállító gép este érkezett meg New Yorkba.

"Ez a nyolcvanas évek utolsó nagy maffiafőnökének a vége" – mondta José Roberto León tábornok, a kolumbiai rendőrség igazgatója a kábítószer elleni egység légi támaszpontján tartott sajtótájékoztatón, ahol a 43 éves, megbilincselt, golyóálló mellényt viselő Barrerát megmutatták az újságíróknak.

A több amerikai – New York-i és floridai – bíróság által körözött bűnöző Caliból, az 1980-90-es évek nagy kolumbiai drogkartelljeinek fellegvárából származik, és a kokainszállítás volt a fő területe. Az általa vezetett bűnszövetkezet becslések szerint több mint 900 tonna kokaint szállított az Egyesült Államokba és Európába 1992 és 2012 között.

A bogotái hatóságok szerint Barrera együttműködött a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű marxista gerillaszervezettel és egykori szélsőjobboldali milíciákból szervezett bűnözői csoportokkal is. 2008-ban Venezuelában telepedett le. Később tárgyalásokat kezdett kolumbiai visszatéréséről, de 2012 szeptemberében a Kolumbiával határos Táchira szövetségi államban a venezuelai drogellenes ügynökség - a brit és az amerikai titkosszolgálatok segítségének köszönhetően - elfogta őt.

A kolumbiai legfelsőbb bíróság áprilisban engedélyezte kiadását az Egyesült Államoknak.