Snowden Venezuelába készül

Vágólapra másolva!
A venezuelai kormány megkapta Edward Snowden menedék iránti kérelmét - jelentette be Nicolás Maduro venezuelai elnök helyi idő szerint hétfőn Caracasban.
Vágólapra másolva!

"Megkaptuk a menedékkérő levelet" - mondta Maduro, miután tárgyalt Ricardo Martinelli panamai elnökkel. Maduro hozzátette, hogy Snowdennek kell majd eldöntenie, mikor repül Venezuelába, ha végül úgy dönt, hogy ebben az országban keres menedéket.

"Azt mondtuk ennek a fiatalembernek: ha egyszer üldözi a birodalom (az Egyesült Államok), jöjjön hát hozzánk" - mondta Maduro. Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt alkalmazottja, aki az Egyesült Államok titkosszolgálatainak adatgyűjtési gyakorlatáról szivárogtatott ki információkat, harmadik hete a moszkvai Seremetyjevo nemzetközi repülőtéren tartózkodik. Hongkongból érkezett június 23-án az orosz fővárosba, de időközben az Egyesült Államok érvénytelenítette az útlevelét.

Eddig húsznál több ország kapott Snowdentől menedékkérelmet, de többségük elutasította vagy nem reagált rá hivatalosan. Venezuela már korábban kifejezte készségét, hogy befogadja Snowdent, de Nicaragua és Bolívia is hajlandóságot mutatott rá.

Daniel Ortega nicaraguai elnök a hét végén közölte, hogy "ha a körülmények engedik", országa kész a kérés teljesítésére. Ortegával ellentétben azonban Maduro nem szabott feltételeket.

"Úgy döntöttem, hogy humanitárius menedéket ajánlok a fiatal amerikai Edward Snowdennek. Úgyhogy jöhet Simón Bolívar és Hugo Chávez hazájába, és élhet itt, távol észak-amerikai üldözőitől" - jelentette ki a televízióban sugárzott nyilatkozatban a hétvégén Maduro.