Vágólapra másolva!
Három brit férfi az európai emberi jogok bíróságához fordult, de a szervezet szerint nincs indok az ügyük felülvizsgálatára.
Vágólapra másolva!

Az európai emberi jogok bíróságának döntése szerint nincs lehetősége ügyének felülvizsgálatára annak a három brit férfinak, akiket hazájukban tényleges életfogytiglani börtönre ítéltek – írja a brit BBC kedden. A három férfi azért fordult a bírósághoz, mert szerintük az ítéletük „embertelen”, és alapvető emberi jogaik sérültek meg azzal, hogy reményük sincs a szabadulásra.

A három férfi korábban már veszített az európai bíróságon, ügyük utána került az emberi jogok bírósága elé, ahol most az a döntés született, hogy ítéletük arányos volt a tetteikkel.

Egyikük családja öt tagjával végzett még 1985-ben, de a mai napig ártatlannak vallja magát. Szerinte a skizofrén húga gyilkolt, aki később öngyikos lett. Egyik társa 1995-ben négy homoszexuáist gyilkolt meg Wales-ben. A harmadik férfi először kilenc évet ült egy munkatársa megöléséért, szabadulása után három évvel pedig végzett a feleségével.

Jelenleg 26-an ülnek a magyar börtönökben a szabadulás minden reménye nélkül. Az elmúlt években pedig megszaporodott a teljes életfogytiglani büntetések száma.