Magányosak, ezért lopnak a tokiói nyugdíjasok

Vágólapra másolva!
Egyre több Japánban a 65 éven felüli bolti tolvaj, számuk idén Tokióban a 19 éven aluli tolvajokét is meghaladta. A rendőrség szerint a jelenség oka az anyagiak mellett elsősorban az idősek magányossága.
Vágólapra másolva!

A japán társadalom elöregedése már a bűnözési statisztikákon is tetten érhető, Tokióban a bolti lopáson kapott idősek száma évről évre nő, tavaly már minden negyedik lopást 65 éven felüli követte el a héten közzétett rendőrségi adatok szerint.

2012-ben összesen 3321, 65 évesnél idősebb bolti szarkát kaptak el Tokióban, számuk közel tízszerese az 1999-esnek, miközben a lopások száma összességében csökkent. Ezzel tavaly először értek tetten több időst, mint 19 éven alulit, az utóbbi korcsoport ugyanis csak 3195 lopásért felelt, ami ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban, de 1100-zal több, mint 1999-ben volt.

A statisztikák azonban nemcsak a társadalom elöregedésére, hanem az idősek nehéz anyagi helyzetére is rávilágítanak: a tetten ért 65 éven felüliek harmada állítása szerint azért próbált lopni, mert nem volt pénze megvásárolni a terméket, és nem volt kihez fordulnia segítségért. Az idősek által eltulajdonított áruk 70 százaléka valamilyen élelmiszer volt.

A rendőrség szerint az anyagiak mellett pszichológiai okai is vannak a jelenségnek. "Felmérésünk szerint az idős bolti tolvajok általában magányosak, nincs kivel beszélgetniük és nincsen hobbijuk sem" - közölte a rendőrség szóvivője. Japán 127 milliós lakosságának közel negyede 65 éven felüli, közülük egy kormányzati felmérés szerint nagyjából 5 millióan egyedül élnek.