Van ideiglenes kormányfője Egyiptomnak

Vágólapra másolva!
Sikerült minden párt által elfogadható kormányfőt találni az egyiptomi ideiglenes kormány élére. A kiválasztott Hádzim el-Beblávi közgazdász, volt pénzügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Hádzim el-Beblávi volt pénzügyminisztert nevezte ki ideiglenes kormányfőnek Egyiptom ideiglenes államfője kedden, helyettese pedig Mohamed el-Baradei volt ENSZ-diplomata lesz - jelentették be Kairóban.

A hetvenes éveiben járó el-Beblávi nemzetközileg ismert, tapasztalt közgazdász, aki 2011-ben töltötte be a pénzügyminiszteri posztot a Hoszni Mubarak megbuktatása után alakult első kormányban. Akkor azért mondott le, mert a katonaság megtámadott egy tiltakozó menetet és megölt 26, jórészt keresztény tüntetőt. Az Egyiptomi Szociáldemokrata Párt alapító tagja.

A Muzulmán Testvériség utáni második legerősebb egyiptomi iszlamista párt, az an-Núr közölte, hogy támogatja e-Beblávi kinevezését, el-Baradeiről azonban még nem döntöttek.

A Nobel-békedíjas diplomata, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) volt főigazgatója a külügyekért fog felelni az ideiglenes kormányban. Az ő miniszterelnöki kinevezését éppen az an-Núr vétózta meg, mert túlságosan liberálisnak és világiasnak tartják. A párt megakadályozta egy másik jelölt kinevezését is.

A kormányfő kinevezésével párhuzamosan a hadsereg vezetője figyelmeztette a pártokat, hogy tartózkodjanak a politikai "manőverezéstől". Abdel-Fattah esz-Szíszi tábornok a televízióban olvasta fel a nyilatkozatot, amely szerint "a nemzet jövője túlságosan fontos és szent" ahhoz, hogy akadályozzák. Az üzenet feltehetően az an-Núrnak szólt.

Szaúd-Arábia közben bejelentette, hogy ötmilliárd dollárral segíti Egyiptomot. Ebből kétmilliárd a központi bankba kerül letétként, kétmilliárdért energiát szállít, egymilliárd pedig készpénz lesz.