Leállt az oktatás az iskolai mészárlás miatt

Vágólapra másolva!
Visszavonulót fújt a kormány Nigériában a szombati iskolai mészárlás után, amelyben több tucat gyereket lőttek le vagy égettek meg elevenen. A Boko Haram terrorszervezet sorra támadja meg az észak-nigériai oktatási intézményeket, ezért a leginkább sújtott államban most bezárták az összes középiskolát.
Vágólapra másolva!

Az összes középiskolában felfüggesztették a tanítást egy nigériai államban, miután szélsőséges iszlamisták a hét végén több tucat diákot mészároltak le. A Boko Haram terrorszervezet, amelynek neve azt jelenti, hogy "a nyugati tanítás bűn", szombaton megtámadott és felgyújtott egy bentlakásos középiskolát. A támadásban különböző források szerint 27 vagy 22 diák, valamint egy tanár vesztette életét, sok sérültet pedig lőtt sebekkel és égési sérülésekkel láttak el a rajtaütés után. Szemtanúk szerint a támadók nagy benzinestartályokkal lobbantották lángra az épületet, a menekülőket pedig egyesével lelődözték. (A Boko Haramról itt olvashat bővebben.)

A körülbelül két és fél millió lakosú észak-nigériai Yobe államban az utóbbi időben egyre jobban felerősödött az iszlamisták tevékenysége. A fegyveresek, akik szerint az iskolai oktatás nem fér össze az iszlámmal, több tucat intézményt gyújtottak fel 2010 óta, ezért májusban itt és a szomszédos tartományokban is rendkívüli állapotot hirdetett az ország elnöke. A szombati vérontás után azonban teljes visszavonulót fújt a helyi kormányzat.

A tartomány kormányzója elrendelte, hogy minden középiskolát azonnal zárjanak be, és ne is nyissák ki őket szeptemberig. Ez idő alatt a kormánytisztviselők a helyi vezetőkkel együtt megpróbálnak kitalálni valamit, hogy hogyan védjék meg az iskolásokat az öldöklő iszlamistáktól - írja a BBC.

Bár a régióba május óta több ezer katonát vezényeltek, a környék továbbra is veszélyes maradt. Ennek fő oka a kormányzó szerint az, hogy a kormány jelenleg blokkolja a mobiltelefon-hálózatot az állam területén. Ez pedig nemcsak az iszlamista harcosokat gátolja, de azokat a segítő szándékú embereket is, akik figyelmeztetnék a hatóságokat és az iskolákat a fegyveresek mozgására.