Most Nicaraguába menne Snowden

Vágólapra másolva!
Nicaraguától kért politikai menedékjogot az USA által titkosszolgálati kiszivárogtatások miatt keresett Edward Snowden. Korábban felmerült, hogy Venezuelába vagy Bolíviába menne. A férfi három hete ragadt a moszkvai reptér tranzitvárójában.
Vágólapra másolva!

Nicaragua moszkvai nagykövetsége továbbította Edward Snowden politikai menedék iránti kérelmét Daniel Ortega elnöknek - közölte hétfőn Moszkvában Luis Alberto Molina, a dél-amerikai ország diplomáciai missziójának vezetője.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt alkalmazottjának sorsa immár a nicaraguai elnök kezében van. Snowden a managuai vezetésnek írt kérelmében arra hivatkozott: valószínűtlen, hogy az Egyesült Államokban tisztességes perben legyen része, illetve hogy megfelelő módon bánjanak vele egy pert megelőzően.

Daniel Ortega a hét végén jelentette be Managuában, hogy az Egyesült Államok titkosszolgálatainak adatgyűjtési gyakorlatáról információkat kiszivárogtató amerikai férfi menedékkérelemmel fordult Nicaraguához. A politikus közölte: "ha a körülmények engedik", országa kész a kérés teljesítésére.

Edward Snowden harmadik hete tartózkodik a moszkvai Seremetyjevo nemzetközi repülőtéren. Hongkongból érkezett június 23-án az orosz fővárosba, de a helyi hatóságok közlése szerint azóta sem hagyta el a tranzitzónát, mivel nem rendelkezik érvényes dokumentumokkal. Útlevelét az Egyesült Államok érvénytelenítette.

Az amerikai informatikust Bolíviában is fogadnák, és Venezuela is felajánlotta Snowdennek, hogy menedékjogot biztosít számára. A Ria Novosztyi orosz hírügynökséget Venezuela moszkvai nagykövetsége a kora esti órákban még úgy tájékoztatta, hogy nem kaptak semmilyen választ Edward Snowdentől. A bolíviai nagykövetségen is hasonló választ adtak a különböző hírügynökségek megkeresésére.

Raúl Castro kubai elnök vasárnap támogatásáról biztosította azokat a latin-amerikai országokat, amelyek készek politikai menedéket nyújtani a volt titkosszolgálati alkalmazottnak, és "azoknak, akiket elveik és a demokratikus jogokért folytatott küzdelmük miatt üldöznek".

Havanna támogatása fontos, mivel Moszkvából nincs közvetlen repülőjárat egyik olyan dél-amerikai országba sem, amely befogadná Edward Snowdent, aki így csak a kubai fővároson keresztül távozhatna. Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője az Egyesült Államokban kémkedéssel és hazaárulással vádolt amerikai férfi sorsáról úgy nyilatkozott, hogy Oroszország nem érintett az ügyben. "Nem a mi ügyünk."

A Kommerszant című tekintélyes orosz politikai-gazdasági napilap hétfőn azt írta, hogy Snowden jócskán elhúzódó moszkvai tartózkodása az orosz-amerikai kapcsolatok kiéleződésével fenyeget, és egyre több kényelmetlenséget okoz Moszkvának. Alekszej Puskov, az orosz duma külügyi bizottsági elnöke szerint azonban az ügy hamarosan megoldódik.