A tömegbe lőtt a hadsereg Kairóban

Vágólapra másolva!
A Murszi-párti tüntetők szerint a katonák ülősztrájkolókra nyitottak tüzet hétfő hajnalban. Az egyiptomi hadsereg egy terrorista csoport ostromáról beszél.
Vágólapra másolva!

Legalább negyven ember meghalt Kairóban, amikor az egyiptomi hadsereg katonái belelőttek a tömegbe a megbuktatott Mohamed Murszi elnök híveinek tüntetésén - írja a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala. A korábbi információk még csak hét halottról szóltak.

Szemtanúk szerint az eset hajnali négy óra körül történt, állítólag akkor, amikor az ülősztrájkoló demonstrálók a hajnali imát végezték. Murszi támogatói annál a laktanyánál gyülekeztek, ahol a feltételezések szerint a hadsereg által eltávolított politikust fogva tartják. Az éles fegyverrel végrehajtott tömegoszlatás után rengeteg sérültet vittek egy közeli kórházba. A sérültek száma valószínűleg meghaladja a háromszázat.

A BBC szerint a keményvonalas iszlamista al-Núr párt - amely támogatta Murszi elmozdítását - bejelentette, hogy a "mészárlás" miatt felfüggeszti részvételét a miniszterelnök kiválasztásáról szóló tárgyalásokon.

Az egyiptomi média jelentése szerint a katonák akkor kezdtek lőni, amikor a tüntetők egy csoportja elkezdett felmászni az épület falán. A Murszi-féle Muszlim Testvériség mozgalom szerint viszont a katonák egyszerűen rajtaütöttek a tömegen.

A hadsereg közölte, hogy egy "terroristacsoport" megrohamozta hétfőn reggel az egyiptomi Köztársasági Gárda egyik épületét, az ostromban meghalt egy gárdista, további 40 megsebesült, és két tag a támadók fogságába esett. A közlemény szerint 200 embert letartóztattak, fegyvereket és lőszert találtak náluk.

Az AFP hírügynökségnek nyilatkozó egyik szemtanú szerint ugyanakkor a katonák csak könnygázgránátokat lőttek, éles töltényekkel egy csoport oldalt megjelenő, civil ruhás férfi tüzelt.

A Muszlim Testvériség felszólította az egyiptomiakat, hogy lázadjanak fel azok ellen, akik "tankokkal akarják ellopni a forradalmukat". A mozgalom politikai szárnya nyerte meg tavaly azt a választást, amelyet az országot évtizedeken át uraló Hoszni Mubarak elnököt elűző forradalom után tartottak.