Snowden szerint az amerikaiak kéz a kézben járnak az európaiakkal

Vágólapra másolva!
A lehallgatási botrány kirobbantója, Edward Snowden szerint az európai országok álságosak, mert miközben felháborodnak azon, hogy lehallgatják őket az amerikaiakak, addig szoros szövetségben dolgoznak más országok lehallgatásán.
Vágólapra másolva!

A nyugati államok valójában hosszú ideje együttműködnek az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökséggel (NSA), miközben felháborodásukról beszélnek a kémkedése miatt - mondta a Der Spiegel magazinnak az amerikai titkos adatgyűjtést felfedő Edward Snowden. Az NSA kémei "kéz a kézben járnak a németekkel és más nyugati országokból valók többségével" - mondta Snowden az interjúban, amely még a leleplezés előtt készült, de csak most vasárnap jelent meg. Egy amerikai titkosírás szakértő, Jacob Appelbaum és Laura Poitras dokumentumfilm rendező készítette.

Ami például az NSA és a német hírszerző szervezeteket illeti, Snowden azt mondta, hogy az NSA szolgáltatja az eszközöket a Közel- és Közép-Keletről származó, Németországon áthaladó információk elemzéséhez.

Az NSA és más országok partnerségét úgy alakították ki, hogy "az megvédje a politikai vezetőket a közfelháborodástól", ha kiderülni, hogy mily módon kémlelik ki az emberek magánéletét szerte a világban - mondta Snowden.

Snowden két hete tartózkodik Moszkvában, a seremetyjevói repülőtér tranzitvárójában, és nem tudni, miként juthatna el Nicaraguába, Venezuelába vagy Bolíviába, abba a három országba, amely kész menedéket adni neki.