Putyin: Egyiptom a polgárháború felé sodródik

Vágólapra másolva!
Murszi-párti tüntetők gyülekztek annál a laktanyánál, ahol úgy sejtik, hogy a puccsal leváltott elnököt fogva tartják. Közben a Nobel-békedíjas Mohamed el-Baradeit nem támogatták a Murszi-ellenes konzervatívok, a katonaságnak pedig nincsen újabb jelöltje. Putyin és Barroso is figyeli Egyiptomot.  
Vágólapra másolva!

Ezrével gyülekeztek vasárnap délután Kairóban annál a laktanyánál, ahol állítólag a megbuktatott egyiptomi elnököt, Mohamed Murszit őrzik, s fogadkoztak, hogy nem távoznak, amíg a politikus ismét el nem foglalja az államfői posztot.

"Nem megyünk el, amíg Murszi vissza nem tér. Inkább mártírhalált halunk" - mondta egyikük, miközben az emberek a volt elnök nevét kiabálták, Allahot dicsőítették és békességre intették egymást. Ezen a helyszínen, a köztársasági gárda laktanyájánál pénteken három tüntető vesztette életét. A katonaság most nem tett előkészületeket a tömeg eltávolítására.

A szerdán Murszit leváltó ideiglenes vezetők a Nobel-békedíjas egyiptomi ellenzéki politikust, Mohamed el-Baradeit próbálták meg kinevezni kormányfővé, de a fordulatot támogató ultrakonzervatív an-Núr párt elutasította a személyét. A fegyveres erőknek egyelőre nincs is más jelöltjük a posztra, akit a liberálisok és a konzervatívok is elfogadnának.

A szalafista Gama Iszlamija csoport és pártja, az Építés és Fejlődés felszólította vasárnap Adli Manszúr ideiglenes államfőt, hogy mondjon le, mert ezzel el tudja kerülni, hogy "a haza keserű konfliktusba kerüljön". A csoport szerint Manszúrnak, mint az alkotmánybíróság volt elnökének nem lett volna szabad elfogadnia az ideiglenes államfői posztot, és a lemondása "megnyitná az utat a válság korrekt megoldása felé, elkerülvén a káoszt az országban".

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke egy algíri sajtótájékoztatón felszólította az egyiptomi vezetést, hogy tegyen meg minden szükséges lépést az alkotmányos rend helyreállítása érdekében. Az új egyiptomi hatóságoknak mindent meg kell tenniük az alkotmányos rend helyreállításáért - jelentette ki, és azt ígérte, hogy együtt fognak működni ebben az egyiptomi partnereikkel.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint Egyiptom a polgárháború felé sodródik. Putyin kazahsztáni sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Szíria után Egyiptom is a polgárháború fogságába kerülhet.

A marokkói kormányt adó Igazság és Fejlődés Párt vasárnap elítélte a demokratikus legitimitás elleni puccsot, szembehelyezkedve VI. Mohamed királlyal, aki pénteken szívélyesen üdvözölte Adli Manszúrt. A párt helyettes főtitkára a párt honlapján közölte, hogy "a Mohamed Murszi elnök által elkövetett hibák egyáltalán nem igazolhatják a puccsot". A marokkói kormánypárt ideológiailag közel áll az egyiptomi Muzulmán Testvériséghez, amelynek soraiból Murszi származik.

A Sínai-félszigeten fegyveresek vasárnap is megtámadtak ellenőrző pontokat az izraeli határ és a Gázai övezet közelében, de akcióiknak nem volt áldozata. A félszigeten hajnalban felrobbantottak egy gázvezetéket. A merényletek mögött feltehetően radikális iszlamisták állnak, akik pénteken öt rendőrt lőttek agyon a térségben.