Ketten meghaltak a San Franciscóban összetört gépen

Asiana Airlines, San Francisco, repülőgép katasztrófa
Vágólapra másolva!
Ketten meghaltak, és több mint 180 ember megsebesült, amikor szombaton összetört és kigyulladt egy dél-koreai repülőgép San Franciscóban. A gép farka leszakadt leszállás közben.
Vágólapra másolva!

A legfrissebb értesülések szerint ketten meghaltak - a Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint mindketten kínaiak - a dél-koreai Boeing 777-es utasszállító repülőgép San Franciscó-i balesetében. A repülőtér szóvivője szerint 181 embert vittek kórházba, mintegy ötvenet súlyos sérülésekkel. A hatóságok szerint további egy ember sorsa ismeretlen. Az áldozatok egy 16 és egy 17 éves kínai lány.

Az Asiana Airlines dél-koreai légitársaság gépe a földet éréskor gyulladt ki, és rendkívül súlyos károkat szenvedett. A repülőgép egy része teljesen kiégett, a farokrész leszakadt. A gépen 291 utas és 16 fős személyzet tartózkodott.

Forrás: AFP/John Edelson

A szerencsétlenség ügyében a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is vizsgálatot indított. Az FBI szóvivője szerint egyelőre semmi sem utal arra, hogy terrorcselekmény történt volna.

A dél-koreai Asiana Airlines elnök-vezérigazgatója vasárnap délután azt nyilatkozta, hogy biztosan nem műszaki hiba okozta az utasszállító balesetét. Jun Jang Du szerint nem érkezett segélykérés az ereszkedő gép pilótáitól a baleset előtt. A gépet két tapasztalt pilóta vezette, mindkettőjük több mint tízezer órás repülési gyakorlattal rendelkezik, tette hozzá.

Ezzel együtt egyelőre nem világos, hogy mi történt a repülőgéppel földet éréskor. Néhány szemtanú szerint azonban úgy tűnt, a pilóta elvesztette felette az irányítást és a gép farka a földnek csapódhatott.

Az amerikai légiközlekedési hatóságok megkezdték a szerencsétlenség okainak a feltárását. Az első jelentések még arról szóltak, hogy a pilóta követett el hibát, később azonban a repülőtéri irányítótorony és a gép közötti kommunikáció alapján már arra lehetett következtetni, hogy még leszállás előtt műszaki hiba történhetett.

Egyes vélemények szerint az Asiana Airlines dél-koreai légitársaság San Franciscóban szombaton szerencsétlenül járt repülőgépe túl alacsonyan érkezhetett a leszállópályához, s a farokrésze nekiütődött a repülőteret a tengertől elválasztó falnak, majd leszakadt. Több szemtanú is arról beszélt, hogy a gép a szokásostól eltérő, abnormális szögben közelítette meg a repülőteret. A CNN amerikai hírtelevízió által készített grafika is azt mutatja, hogy a gép farokrésze még jóval a leszállópálya előtt nekicsapódott a földnek. Egyes beszámolók szerint a pilóta leszállás közben megpróbált újra gyorsítani, s felemelni a gépet, de már hiába.

Szemtanúk szerint a gépen tartózkodók a felfújható vészcsúszda segítségével hagyták el a fedélzetet. A tűzoltók eloltották a lángokat. A szerencsétlenség után a repülőteret lezárták. Néhány órával később azonban egy részét újra megnyitották.

Az Asiana Airlines a Korean Air után Dél-Korea legnagyobb légitársasága. A Boeing 777-es Szöulban szállt fel és San Francisco a végállomás volt. Az Asiana közlése szerint a fedélzeten 141 kínai, 77 dél-koreai és 61 amerikai utas tartózkodott.

A most szerencsétlenül járt Boeing 777-es egyébként a világ egyik legbiztonságosabb repülőgépének számít. Ez a géptípus 18 éve állt szolgálatba a világ különböző légitársaságainál, s azóta több mint 5 millió repülést teljesített, miközben ez az első halálos baleset vele. Az 1988-ban létrehozott Asiana Airlines történetében ugyanakkor ez már a harmadik súlyos katasztrófa. 1993-ban a légitársaság egyik Boeing 737-es gépe hegyoldalnak ütközött Dél-Koreában, 68-an meghaltak, 44-en megsebesültek. Itt a vizsgálat pilótahibát állapított meg. 2011 júliusában pedig az Asiana Airlines egyik Boeing 747-es teherszállító gépe zuhant a tengerbe, mindkét pilótát megölve: a vizsgálat szerint mechanikai hiba történt.

Korábbi cikkünkben videókat is láthat a szerencsétlenségről.