Több tucat diákot mészároltak le

Vágólapra másolva!
Iskolára támadtak Nigériában a Boko Haram szélsőséges iszlamista csoport fegyveresei. A nyugati típusú oktatást bűnnek tartó harcosok 29 diákot gyilkoltak meg.
Vágólapra másolva!

Iszlám szélsőségesek megöltek 29 diákot és egy tanárt egy bentlakásos középiskolában Nigéria északkeleti részén. A szombat hajnali támadás után a túlélőket égési sérülésekkel és lőfegyverektől származó sebesülésekkel látták el. Szemtanúk beszámolója szerint egyeseket élve elégettek a támadók.

Egy helybeli földműves, aki két fiát vesztette el, kijelentette, hogy további három gyerekét kiveszi az iskolából. Mint mondta, a hatóságok nem védik az iskolákat, annak ellenére, hogy több ezer katonát vezényeltek a három északkeleti szövetségi államba a rendkívüli állapot májusi kihirdetése óta.

A három államban a rendkívüli állapot bevezetése után a hadsereg nagyszabású offenzívát folytatott az önálló iszlám állam létrehozásáért küzdő Boko Haram szélsőséges szervezet ellen. A szélsőségesek 2010 óta több tucatnyi iskolát gyújtottak fel. Támadásaik 1600 halálos áldozata között számtalan diák is volt.

A Boko Haram szervezet - neve lefordítva azt jelenti, hogy "A nyugati tanítás bűn" - iszlamista ideológiája elutasítja a nyugati típusú oktatást és kultúrát.